Opposition: Det er et forandret Østerild-forslag

TESTCENTER: Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF støtter nu, at et vindmølletestcenter skal placeres i Østerild. Partierne mener, at forslaget er blevet markant forbedret. En national plan for 10 ekstra vindmøller indgår i forhandlingerne.
Vindmølletestcenteret bliver nu placeret i Østerild.
Vindmølletestcenteret bliver nu placeret i Østerild.Foto: colourbox
Anders Jerking
Selv om aftalen endnu ikke er skrevet under, er der nu ikke længere tvivl om, at det kommende testcenter for kæmpevindmøller kommer til at ligge i Østerild, som regeringen hele tiden har ønsket.

De seneste uger har oppositionen og Dansk Folkeparti ellers set på mulighederne for at placere et testcenter i Stauning ved Ringkøbing Fjord, men torsdag meddelte det lokale byråd imidlertid, at det ikke ønskede testcenteret, fordi 20-30 ejendomme skulle eksproprieres. Den melding afgjorde sagen for Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF.

"Vi mener ikke, at man kan gå i gang med så stort et projekt uden kommunal opbakning," siger Flemming Møller Mortensen (S).

Radikale fastholder, at Stauning er den bedste placering, og valgte derfor at forlade forhandlingerne. De øvrige partier har erklæret, at de ønsker et testcenter, og at den eneste mulige placering nu er Østerild. I de næste dage skal aftalen forhandles færdig, men Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, er ikke i tvivl om, at det ender med en aftale.

"Som det ser ud nu, så ender der med, at regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF bærer dette igennem. Jeg har stor tillid til, at det ender sådan," siger han.

Mindre skov 
Regeringens lovforslag er blevet heftigt kritiseret af lokale beboere, sommerhusejere, af grønne organisationer og af DMU. Men både S, SF og DF understreger, at den endelige aftale bliver markant bedre end det oprindelige forslag.

"Østerild er blevet til et andet og langt bedre projekt. Vi har aldrig sagt, at Østerild ikke kunne komme på tale. Der er selvfølgelig problemer med Østerild, men det havde der også været i Stauning," siger SF's Steen Gade.

Han peger på, at der nu bliver tale om at fælde markant mindre skov og at rejse mere erstatningsskov, mens Flemming Møller Mortensen ønsker at få fjernet så mange tekniske master som muligt - så de ikke generer fuglene.

Danmarks Naturfredningsforening har peget på, at de kæmpe vindmøller vil ødelægge den enestående stilhed og mørket i området. Den bekymring anerkender Steen Gade.

"Det er et fair argument. Det er en af ulemperne ved Østerild. Der ville være ulemper hvor som helst. Men Østerild er den bedste placering af dem, der kunne lade sig gøre, hvis man vil have et testcenter. Hvis vi ikke ville vente 3-4 år, så måtte det blive Østerild."

De kommende forhandlinger indeholder også en national plan for opsætningen af 10 andre vindmøller på størrelse med dem i Østerild. Det er et ønske fra S og SF's side. Det betyder ifølge Steen Gade, at der også vil blive opsat kæmpemøller i Stauning.

Tilfreds minister 
Miljøminister Karen Ellemann (V) var torsdag tydeligt tilfreds. Hun ville dog ikke erklære, at flertallet var sikret.

"Det er for tidligt at sige, men jeg kan konstatere, at S, SF og DF siger, at Østerild er den rette placering. Det arbejder vi så videre med."

Hun glæder sig over, at der stadig skal opstilles 7 møller, men giver oppositionen ret i, at flere forhold er ændret i forhold til det oprindelige lovforslag.

"En af de store forskelle, er at den nu skal fældes mindre skov. Det har vi alle sammen været optaget af. Vi startede på 1.500 hektar og er måske nede på 600 hektar. Det er en væsentlig forbedring. Desuden får vi mere erstatningsskov. Det er rimeligt," siger hun.

Undervejs i processen er Karen Ellemann blevet heftigt udskældt. Ordførerne har blandt andet klaget over, at oplysninger er kommet sent i flere tilfælde har vist sig ikke at være korrekte.

Er der noget i dette forløb, du ville have gjort anderledes?

"Jeg havde gerne set, at alle partier var med. Det kunne jeg have ønsket mig, men jeg konstaterer, at et flertal er med," siger hun.

Forhandlingerne om testcenteret fortsætter torsdag.
Landsforeningen Bedre Miljø, der kæmper imod en placering i Østerild, vil nu rejse sagen i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), næstformand, Dansk Kulturinstituts bestyrelse, klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024