Partier: Åben dør-princip for kystmøller skal justeres

VINDMØLLER: Borgerne har ikke tilstrækkelig mulighed for at blive hørt, når der opføres kystnære vindmøller uden for de statslige udbud, mener LA. DF vil have kommunerne på banen. SF og ministeren afviser.

Foto: Colourbox
Morten Øyen

Jeg ser det som en fantastisk god historie, hvis der nu begynder at blive lavet vindmølleparker i vandet, som kan køre på det samme støttesystem som det, vi har på land.

Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører

De lokale protester mod kystnære vindmøller skal tages alvorligt. Derfor skal reglerne for kystnære vindmøller uden for de statslige udbud ændres.

Fakta
Det er Energistyrelsen, der er planlæggende myndighed for alle havvindmøller, også de kystnære havvindmøller. Kystnære møller er betegnelse for havvindmøller bygget mellem 4 og 20 km fra kysten.   

I Energiaftalen fra 2012 besluttede alle Folketingets partiet med undtagelse af Liberal Alliance, at der i 2020 skal være opstillet 450 MW kystnære havvindmøller.
I vækstaftlaen fra 2014 blev udbudet reduceret til 350 MW. Den samlede mængde kystnære havvindmøller vil kunne producere, hvad der svarer til 350.000 husstandes elforbrug.

Åben dør-princippet betyder, at retten til placering i et bestemt område – om muligt – går til den, der først ansøger om retten til at udnytte området til vindenergiproduktion. Produktionen afregnes som ved landmøller – dvs. at møllerne vil opnå et markedspristillæg på 25 øre oven i markedsprisen, men at der bliver et loft for markedspris + pristillæg på 58 øre/kWh. Historisk set er ordningen mest brugt til udbygning med forsøgs- og demonstrationsmøller.
Ved åben dør-projekter stilles der krav om, at 20 procent af parken skal udbydes til lokalt medejerskab.

Det mener Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, efter Weekendavisen har beskrevet, hvordan kystnære vindmølleparker er på vej til at skyde op efter det såkaldte ”åben dør-princip”, uden nogle politikere har taget stilling til de enkelte projekter.

Åben dør-princippet åbner op for at opføre kystnære møller, lige hvor man ønsker – blot prisen er den samme som ved landmøller. Men mens der ved landmøllerne er en politisk proces, inden møllerne opsættes, så er det i stedet Energistyrelsen, der er den planlæggende myndighed, når det kommer til alle vindmøller på havet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024