Politisk uenighed om afgift på varme

AFGIFT: Der er interne uenigheder om PSO-afgiften på de to politiske fløje. Flere partier vil også have den på varmeregningen og tager forslaget med til de kommende energiforhandlinger.
Det skal ikke kun være elforbrugerne, der skal bidrage til udbygningen af vedvarende energi, mener flere partier i Folketinget.
Det skal ikke kun være elforbrugerne, der skal bidrage til udbygningen af vedvarende energi, mener flere partier i Folketinget.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er en model, vi vil se yderst velvilligt på, for varmeforbrugere har i årtier fået meget billig energi, og det er ikke ret og rimeligt, at elforbrugerne har fået den ene afgift efter den anden.

Per Dalgaard
Energiordfører, Dansk Folkeparti
Fakta

PSO-bidraget er et tillæg til elprisen, som udover udbygning med vedvarende energi finansierer tilskud til decentrale kraftvarmeværker, elrelateret forskning, udvikling og demonstration samt andre fælles udgifter i elsystemet. PSO-bidraget betales af alle elforbrugere over elregningen, dog med en øvre grænse.

I regeringens Energistrategi 2050 skal ordningen udbygges med 1,4 mia. kr.

Derudover indfører regeringen en ny forsyningssikkerhedsafgift, der også lægges på brugen af biomasse. Den skal indbringe 1,6 mia. kr og dække statens provenutab, der opstår, når der i fremtiden bruges færre fossile brændsler.

PSO-afgiften skal ikke kun være en el-afgift, mener både Konservative, Dansk Folkeparti og SF, som peger på, at varmeforbrugerne også skal bidrage til VE-udbygningen. Men Venstre og Socialdemokraterne vil ikke tage stilling, før man har set en tilbundsgående undersøgelse af de danske energiafgifter.

PSO-afgiften ligger i dag kun på el-regningen, og der er i regeringens Energistrategi 2050 udsigt til en stigning på 1,4 milliarder kr., så den samlede PSO-betaling udgør knap 4,5 milliarder kr. Her har man desuden foreslået også at lægge afgiften på gas, men ikke på varmeregningen.  

Solidarisk og sikrer lavere varmeforbrug
Men det er forkert, mener man i SF, der ligesom Konservative og Dansk Folkeparti vil tage forslaget med ind til energiforhandlingerne den 14. april.

Energi- og klimaordfører Anne Grete Holmsgaard (SF) mener, at det er usolidarisk, når varmeforbrugerne fritages for afgiften. De bør også bidrage til vedvarende energi, påpeger hun.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024