Privat-offentligt klimasamarbejde skal eksporteres

INTERVIEW: Samarbejdet mellem det private erhvervsliv og staten har været succesfuldt, og pressechef i Klimakonsortiet Kristian Wederkinck Olesen, som er udpeget som nøgleperson ved COP15, håber, tankegangen spreder sig – også efter topmødet.
Pressechef i  Klimakonsortiet, Kristian Wederkinck Olesen, udpeges som klimapioner på Dalbergs liste over danskere med indflydelse på COP15.
Pressechef i Klimakonsortiet, Kristian Wederkinck Olesen, udpeges som klimapioner på Dalbergs liste over danskere med indflydelse på COP15.Foto: Klimakonsortiet
Marie Dissing Sandahl

Enkeltpersoner har selvfølgelig altid stor betydning, hvis de har de rigtige poster vel at mærke. Men i mit tilfælde, så spiller en enkeltperson ikke den store rolle. Selvfølgelig er jeg glad for at optræde på listen, men jeg er gladere for at Klimakonsortiet er på den. Vi er en gruppe, der arbejder sammen, og så er det sådan set lige meget, om det er pressechefens eller studentermedhjælperens navn, der står på.

Kristian Wederkinck Olesen
Pressechef, Klimakonsortiet
Pressechef i Klimakonsortiet Kristian Wederkinck Olesen er selv overrasket over Klimakonsortiets succes. De har fået mere opmærksomhed end forventet, fortæller han i dagens Altinget-interview med klima-nøglepersoner. Pressechefen er udpeget som klimapioner i kategorien "medier og kommunikation" i Dalbergs opgørelse over betydningsfulde personer ved Danmarks værtsskab.

Hvad siger du til udnævnelsen som klimapioner?
Det er jeg selvfølgelig glad for, men jeg tager det ikke så bogstaveligt. Alle tilvalg, kræver jo fravalg. Når man selv arbejder med feltet, så kender man mange mennesker, som er gode og dygtige, og som burde være på listen. Men som jeg læser Dalbergs analyse, så er det positivt, at Klimakonsortiet er på listen - altså at det er lykkedes os at komme på radaren, selv om vi kun har eksisteret siden juni 2008.


Hvad har din rolle hidtil været op til COP15?
Da vi blev sat i verden i 2008, så var opgaven at skabe mest mulig synlighed for danske klima- og energivenlige løsninger i Danmark og i særdeleshed internationalt. Og faktisk har vi fået meget mere medieopmærksomhed - især fra udlandet - end vi havde håbet på. Og jo tættere vi kommer på klimakonferencen, jo mere oplever vi, at vi bliver vi brugt. De danske virksomheder selv har selvfølgelig også en stor del af æren, og de har været gode til at skabe synlighed - ikke kun på produktbasis, men i særdeleshed om hele historien om, at danske klima- og energivenlige løsninger kan noget særligt, og at vi er langt fremme. Jeg sidder i midten af dette arbejde og varetager kontakten til internationale journalister, ambassader og virksomheder og forsøger at dele sol og vind lige mellem de mange forskellige løsninger, vi har i Danmark. Desuden har jeg været glad for at blive brugt af både embedsværket og af virksomhederne til at få "enderne til at mødes". Det er til alles gavn at arbejde sammen om dette og jeg føler faktisk at det har været muligt at nærme sig hinanden fra begge sider.

Hvad kommer din rolle til at være fra nu og frem til COP15?
Vi mærker stor interesse fra alle sider, og vi kan tydeligt se på mængden af henvendelser fra for eksempel internationale journalister og virksomheder, at der bliver mere og mere fokus på området. Men det er vigtigt at understrege, at vores arbejde ikke stopper med klimakonferencen - på den anden side af december er der også et massivt arbejde, som skal fortsætte. Vi må ikke hvile på laurbæerne, men skal fortætte med at fokusere på det gode arbejde, der er blevet udført i Danmark i år - både fra erhvervsmæssig og politisk side. Desuden er det vigtigt at understrege, at de nødvendige løsninger for at imødekomme klimaudfordringerne ikke behøver at blive opfundet fra ny. De er her allerede og mangler bare at blive sat i søen i hele verden. Her er danske virksomheder meget langt fremme.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024