Regeringens energispare-kompromis splitter aktørerne

BESPARELSER: Med den nye PSO-aftale er politikerne også blevet enige om rammen for energiselskabernes indsats for energibesparelser. Dansk Energi er godt tilfreds, men Dansk Byggeri frygter, energispareindsatsen undermineres.

Med i PSO-aftalen er politikerne også blevet enige om en tilpasning af energiselskabernes energispareindsats.
Med i PSO-aftalen er politikerne også blevet enige om en tilpasning af energiselskabernes energispareindsats.Foto: Jens Astrup / Scanpix
Morten Øyen

Det nedjusterede sparemål bør selvfølgelig tilsvarende opvejes af andre initiativer, der medvirker til fremme af energibesparelser. Ellers kommer vi ikke i mål i 2050 på den mest omkostningseffektive måde.

Camilla Damsø Pedersen
Chefkonsulent i Dansk Byggeri
Fakta
Tilpasning af energiselskabernes energispareindsats

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti er enige om at imødekomme el-, naturgas- og fjernvarmebranchens forslag til et kompromis om en frivillig aftale om at fortsætte energiselskabernes energispareindsats. Det indebærer, at der indgås en 5-årig aftale for 2016-2020 med en ét-årig opsigelsesklausul, og at energiselskabernes besparelsesforpligtelser reduceres fra 12,2 PJ årligt til ca. 10,1 PJ årlig.

Aftaleparterne er samtidig enige om, at der indledes drøftelser med oliebranchen med henblik på at øge oliebranchens forpligtelser fra 2018 med afsæt i branchens andel af energiforbruget.

Tilpasningen skønnes at reducere forbrugernes energiregning med i gennemsnit 260 mio. kr. årligt og dermed i alt 1,3 mia. kr. i perioden 2016-2020.

Kilde: Fra PSO-aftalen

Energiselskabernes indsats for energibesparelser skal neddrosles.

Fakta
Energispareaftalen

Siden 2006 har landets el-, gas-, varme- og olieselskaber haft en frivillig aftale med energi-, forsyning og klimaministeren om at opfylde målsætninger for realisering af energibesparelser hos aftagere af energi også kaldt slutbrugerne. Energiselskaberne får dækket deres omkostninger i forbindelse med energispareindsatsen ved at opkræve de fulde omkostninger over slutbrugernes energiregninger. Energispareaftalen er ændret, og aftalen er indgået på ny, første gang i november 2009 og senest 13. november 2012. Den eksisterende aftale er egentlig udløbet 1. januar 2016, men løber indtil en ny aftale er vedtaget. 
De politiske drøftelser ligger i forlængelse af regeringens udspil i maj om nedbringelse af PSO-udgifter. I regeringens udspil er det samlede årlige mål nedsat til 10,1 PJ. Indtil der foreligger en ny politisk aftale, er den eksisterende gældende, og forpligtelserne er dermed fortsat 12,2 PJ i perioden 2015 – 2020.
I 2015 kostede ordningen omkring 1,6 milliarder kroner, som først i år bliver indkrævet på energikundernes regninger. Der blev i 2015 udbetalt tilskud til over 100.000 energispareprojekter.

Fra 12,2 PJ årligt til ca. 10,1 PJ årlig.

Det blev alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet enige om som en del af den store PSO-aftale i sidste uge.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024