Rejsehold skal finde plads til biogas-anlæg

GRØN VÆKST: Et statsligt rejsehold skal hjælpe kommunerne med at få placeret biogas-anlæg. KL er positiv.
Anders Jerking
Et statsligt rejsehold skal hjælpe kommunerne med at finde placering til de mange biogasanlæg, der skal opføres for at nå Grøn Vækst-målet om at udnytte 40 procent af husdyrgødningen til energi i 2020.

Tidligere har det været svært at få anlæggene placeret - blandt andet fordi naboer har protesteret mod lugtgener, men nu skal et rejsehold hjælpe med at finde egnede placeringer. Et tilsvarende rejsehold har haft succes med at finde placeringer til vindmøller.

"Det er et rigtig godt initiativ, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det også vil virke på biogasområdet," siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Regeringen vil desuden ændre planloven, så placering af biogasanlæg fremover skal inddrages i kommuneplanlægningen. Derudover afsættes der tre puljer af 85 millioner kroner til at få gang i biogas-byggeriet. Pengene uddeles efter først-til-mølle-princippet.

Dokumentation

Uddrag fra Grøn Vækst: 

Lokaliseringen af biogasanlæg skal fremmes.

Med Grøn Vækst går regeringen et skridt videre for at sikre udbygningen af biogasanlæg.

Regeringen ønsker at reducere de barrierer, der kan være for placeringen af biogasanlæggene rundt omkring i landet. For at sikre fremdriften og den bedst mulige koordinering af de forskellige tiltag vil der i løbet af 2009 blive udarbejdet en koordineringsplan for biogas og gødningsformidling.

På baggrund af koordineringsplanen vil regeringen gå i dialog med KL om en aftale om lokalisering af nye biogasanlæg.

Endvidere vil regeringen gennemføre en ændring af planloven, så kommunerne forpligtes til at inddrage placering af nye biogasanlæg i kommuneplanlægningen.

For at understøtte kommunerne med denne opgave vil der blive etableret et statsligt rejsehold, som skal rådgive kommunerne om planlægning af nye biogasanlæg.

Der vil også blive udarbejdet en drejebog, som skal gøre det nemmere at indpasse biogas til erstatning af naturgas på de decentrale kraftvarmeværker.

For at understøtte udbygningen af biogasanlæg tages der initiativ til en "Igangsætningspulje" på 85 mio. kr. årligt, som skal virke fra 2010 til 2012.

Der vil primært kunne ydes støtte til fælles biogasanlæg.

Dog vil der også kunne ydes støtte til bedriftsrelaterede investeringer på gårdene som separationsanlæg og lignende i forbindelse med tilslutning til fælles biogasanlæg.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024