Ringe forventninger inden topmøde-spurt

COP18: De afgørende forhandlinger er indledt mellem verdens klimaministre på klimatopmødet i Doha. Men der er ikke store forventninger i forhold til de afgørende knaster. Det er et pokerspil, hvor det strammer til nu, fortæller klimaforhandlingsekspert.
EU har svært ved at tale med en stemme under klimaforhandlingerne.
EU har svært ved at tale med en stemme under klimaforhandlingerne.Foto: Bjarke Ørsted / eu2012.dk
Morten Øyen

Det eneste, vi hører nu, er, at EU går rundt og siger, at selvom de ikke har fundet en fælles løsning, så er det godt nok, for man vil tage snakken igen på et senere tidspunkt.

Tove Maria Ryding
Klimaforhandlingsekspert, Greenpeace
Fakta
Årets store klimatopmøde COP18 finder sted i Doha i Qatar fra den 26. november til 7. december.

På topmødet indgår Danmark sammen med EU i forhandlingerne.

Hovedtema bliver en ny forpligtelsesperiode under Kyotoprotokollen, som EU gav foreløbigt tilsagn om på COP17 i Durban til gengæld for en beslutning om, at der skal forhandles om en ny global aftale, der skal indgås senest i 2015, have juridisk virkning for alle og gælde senest fra 2020.

Selvom klimatopmødet i Doha er programsat til at stoppe fredag aften kl. 18, er der ikke meget, som tyder på, deadline bliver overholdt. Det er dog også snarere reglen, at de afgørende forhandlinger på klimatopmøderne fortsætter til langt ud på natten eller ind i weekenden.

Og det er der også god grund til sker denne gang. For selvom embedsmændene har forhandlet siden sidste uge, og politikerne nu er stødt til, så er der stadig store knaster, som ikke er løst.

"Forhandlingerne er ikke et lineært forløb, hvor en ting bliver løst af gangen. Det er et pokerspil, hvor det rigtigt strammer til nu. I det spil er det så også blevet tydeligere, hvilke knaster der er de vigtige," fortæller klimaforhandlingsekspert i Greenpeace Tove Maria Ryding.

Ny Kyoto-forpligtelse
Helt afgørende for topmødets succes bliver en aftale om en ny Kyoto-forpligtelsesperiode, da den gamle udløber ved årsskiftet. I øjeblikket forhandler ministrene indbyrdes bag lukkede døre. Nogle af de afgørende forhandlinger finder sågar sted i små baglokaler blandt meget få mennesker. De mere uformelle forhold skal gøre det lettere at opnå en aftale - men hidtil er der stadig afstand mellem parterne, selv internt i EU.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024