Debat

S: En lille regering med endnu mindre ambitioner

DEBAT: Under devisen ”Grøn Realisme” har Lars Christian Lilleholt leveret stilstand eller tilbagegang, og det er dårligt for både klima og grønne virksomheder, skriver Jens Joel (S).

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Joel,
Klimaordfører for Socialdemokratiet.

Lilleholt er en minister, der ved meget om sit område og har arbejdet med det i mange år. Det er godt. Desværre er han minister i en meget lille regering med endnu mindre ambitioner på det grønne område.

Det gode ved, at regeringen er smal er dog, at det kræver samarbejde med andre partier – og Socialdemokratiet vil bestemt meget gerne medvirke til, atvi får energi- og klimapolitikken tilbage på sporet ovenpå to år med spildte grønne chancer og kortsigtede nedskæringer.

Vi er mindst halvvejs i den nuværende valgperiode. Heldigvis. For meget længere kan vi ikke holde til så lidt aktivitet og så mange tilbageskridt, som vi har været vidne til i først V- og siden VLAK-regeringens tid. To år med for mange spildte chancer. Jeg håber, det vender nu. Det er der brug for.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Lad mig dog starte med at anerkende – for jeg ved, at det bliver en del af ministerens svar – at vi har indgået en historisk aftale om PSO-afgiften i efteråret. Socialdemokratiet, SF og Radikale tog sammen med blå blok ansvar for dette. Men glem ikke, at regeringen faktisk i den forbindelse forsøgte at aflyse allerede aftalte vindmølleparker.

Det var et klokkeklart krav fra Socialdemokratiet, at vi ikke ville skære ned på de grønne ambitioner i omlægningen af finansieringen. Det havde ikke bare være skadeligt for klimaet, hvis ikke vi havde reddet vindmøllerne. Det havde også skadet vores troværdighed i forhold til erhvervslivet og sikkerheden omkring de nødvendige langsigtede investeringer.

Og når resten af verden rykker fremad, så kan det ikke hjælpe noget, at vi står stille eller kører baglæns

Jens Joel
Klimaordfører, Socialdemokratiet

Private virksomheder havde nemlig brugt tocifrede millionbeløb i tillid til, at en aftale var en aftale. Flere internationale aktører, pensionskasser og virksomheder nåede at sige, at de ville genoverveje investeringer i kommende danske projekter, fordi regeringen med deres ønskede aflysning skabte massiv usikkerhed. Dårlig erhvervspolitik, der ikke blev mindre komisk, da regeringen – fordi prisen viste sig at være historisk lav – argumenterede med, at møllerne var grimme.

Underprioritering af forskning i energiteknologi
En anden meget skadelig beslutning var den rundbarbering af støtten til forskning i energiteknologi, som både erhvervslivet og regeringens egen energikommission kritiserer, og som står i skærende kontrast til regeringens egen evaluering af støtten til forskning i energiteknologi. Evalueringen viser, at investeringer her giver meget stor værdi. Faktisk får vi 2,7 kroner igen, hver gang vi investerer en enkelt krone.

Senest har regeringen droppet sit eget klimamål for 2030. Det er ærgerligt. Ikke mindst når man tænker på de mange år, vi har brugt på at opbygge vores grønne styrke. Der er masser af eksportkroner og industriarbejdspladser i de grønne løsninger. Og når resten af verden rykker fremad, så kan det ikke hjælpe noget, at vi står stille eller kører baglæns.

Udfordringer venter på at blive løst
Apropos stilstand, så er der for mange udfordringer, som regeringen og Lars Christian Lilleholt endnu ikke har løst. Regeringen sylter stadig den afgifts- og tilskudsanalyse, som er nødvendig for at kunne lave om på de afgifter, der lige nu står i vejen for både virksomheder og den grønne omstilling.

Vi står over for akutte pligtopgaver i form af ny landvindsstøttereform og spørgsmålene om, hvordan vi bedre udnytter overskudsvarme, sikrer udnyttelse af vindmøllestrømmen i varmesektoren og meget andet. Det kan og skal vi gøre bedre. 

Under den efterhånden noget fortærskede devise ’Grøn realisme’ har vores klima- og energiminister primært leveret stilstand eller tilbagegang, og det er dårligt for både klima og købmandsskab netop nu, hvor vi skulle høste frugterne af de seneste 30-40 års udviklingsarbejde.

Sænkede klimamål, forsøget på at aflyse allerede aftalte vindmølleprojekter og en dramatisk nedskæring i den forskning, der skal omsætte de gode ideer i erhvervslivets bundlinje. Med den præstation kan man ikke bestå. Men jeg stiller gerne op til samarbejde og en reeksamen, hvis ministeren ønsker ambitioner og retning tilbage i det nye folketingsår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024