Debat

Samira Nawa: Regeringen bør se Klimarådets rapport som en alvorlig advarsel

Klimarådets dugfriske rapport viser, at Danmark kan opnå 90 procent reduktioner. Regeringen har nu ansvar for at fremlægge den plan, der sikrer, vi kommer i mål med vores klimaambitioner, skriver Samira Nawa.

Det er Christiansborgs – og ikke mindst regeringens – ansvar at fremlægge en troværdig plan for, hvordan vi når vores klimamål, skriver Samira Nawa.
Det er Christiansborgs – og ikke mindst regeringens – ansvar at fremlægge en troværdig plan for, hvordan vi når vores klimamål, skriver Samira Nawa.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Samira Nawa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvom år 2050 synes langt ude i fremtiden, nærmer vi os med hastige skridt. Med Klimarådets dugfriske rapport, står det klart, at vi skal hæve vores klimaambitioner både på kort og lang sigt, hvis vi skal leve op til vores internationale forpligtelser under Parisaftalen.

Omlægning af både vores forbrug og produktion fra animalsk til plantebaseret er uundgåelig.

Samira Nawa (R)
Medlem, Folketinget

Endnu mere klart står det, at regeringen ikke har en konkret plan for at nå hertil.

I Radikale Venstre står vi bag mange af de ambitioner, som Klimarådet nu så entydigt anbefaler – herunder målet om en 110 procent CO2-reduktion, som vi fremlagde allerede i 2021.

Dengang blev vi ikke taget alvorligt. Men nu er det tydeligt, at det er et ambitiøst og realistisk mål, som er muligt at nå – men vi skal i gang nu. Spørgsmålet er, om regeringen er klar til at gribe chancen, inden det er for sent?

Danmark mangler politisk vilje

Vi har længe argumenteret for, at Danmark skal være en grøn frontløber. En rolle, vi både har mulighed for og forpligtelse til at påtage os.

At Klimarådet nu viser, at vi kan opnå 90 procent reduktioner med kendte virkemidler, er positivt, men det rejser også et presserende spørgsmål: Hvad venter vi på?

Vi har midlerne og teknologien til at nå langt. Men vi mangler den politiske vilje til at træffe de nødvendige beslutninger.

Vi skal turde at tale åbent om klimabelastningen af vores forbrug. Desværre har vi alt for længe set en regering, der ikke tør sige dette højt, men i stedet satser på usikker teknologi, som fastholder en gammeldags produktion.

Læs også

Og så er der landbruget, som står over for den største omvæltning nogensinde. Her står det i Klimarådets rapport klart, at resultatet af regeringens grønne trepart ikke er tilstrækkeligt til at sikre hverken biodiversitet, natur eller klima.

Omlægning af både vores forbrug og produktion fra animalsk til plantebaseret er uundgåelig.

For naturens egen ressource, det grønne kulstof, er en knap ressource. Når vores landbrugsjord i dag bruges til at dyrke foder til vores massive dyreproduktion, lægges der beslag på grønt kulstof, som kunne bruges til at fremstille de samme produkter, som i dag er afhængig af fossile brændsler.

Grønt kulstof er fremtiden

Klimarådet peger med rette på, at vi skal bruge vores grønne kulstof så effektivt som muligt og ikke basere vores energisystem på en råvare, biomasse, der i fremtiden forventes at blive en begrænset ressource.

De næste fem år bliver afgørende for, om vi når vores klimamål i 2050.

Samira Nawa (R)
Medlem, Folketinget

Klimarådets rapport understreger i øvrigt behovet for at inkludere vores globale klimaaftryk, især inden for international trafik, hvor Danmark som en stor handelsnation har et ansvar.

Skibsfarten er allerede på vej mod en grøn omstilling, men det kræver, at vi gør langt mere for at fremme produktionen af grønne brændsler som metanol og ammoniak her i Danmark.

Vi har potentialet til at blive verdensledende i denne udvikling, men det kræver en målrettet indsats nu.

Og netop spørgsmålet om at sætte et mål for de globale forbrugsudledninger er adresseret i regeringsgrundlaget fra 2022. Men også her har vi til gode at se konkret handling fra regeringen.

Vi står ved en skillevej. Det er nu, vi har chancen.

De næste fem år bliver afgørende for, om vi når vores klimamål i 2050 og sikrer en fuldstændig grøn omstilling af vores samfund.

Her er vi helt enige med Klimarådet: Det er Christiansborgs – og ikke mindst regeringens – ansvar at fremlægge en troværdig plan for, hvordan vi når vores klimamål. Ellers risikerer vi at svigte ikke blot vores egne, men også kommende generationer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024