Debat

Skæv beskatning skader den grønne omstilling

DEBAT: Den manglende afgift på træflis betyder, at markedet bliver skævvredet. Afgifterne på el til varmepumper bør sidestilles, så Danmark kan komme i mål med de grønne målsætninger, skriver Lars Andreasen, koncerndirektør for klima og energi, SE.

Der er højere afgift på el, end der er på oliefyr og naturgas. Det skævvrider markedet og bør ændres, mener Lars Andreasen, koncerndirektør for energi og klima, SE.
Der er højere afgift på el, end der er på oliefyr og naturgas. Det skævvrider markedet og bør ændres, mener Lars Andreasen, koncerndirektør for energi og klima, SE.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal derfor hurtigst muligt have sidestillet afgifterne for el til varmepumper, så Danmark kan leve op til sine grønne målsætninger og udnytte energien bedst muligt.

Lars Andreasen
Koncerndirektør, klima og energi, SE

Af Lars Andreasen
Koncerndirektør for klima og energi, SE

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Når Kong Vinter kommer til landet, kan du bl.a. varme dig ved brug af vindmøllestrøm til varmepumper eller træflis. Den ene er pålagt afgifter, og den anden er ikke. Varme fra flis er nemlig helt afgiftsfritaget, selvom det er til skade for den grønne omstilling, og for samfundsøkonomien.

Samtidig er oliefyr og naturgas heller ikke så tungt afgiftsbelagt som el. Politikerne bør derfor overveje denne skæve beskatning, og vedtage, at el ligestilles med afgifterne på flis og fossile brændsler, så der bliver bedre vilkår for at udnytte vindmøllestrømmen i varmepumper.

Mere vindkraft i Danmark
Grønne målsætninger betyder, at der kommer stadig mere vindkraft i Danmark. Udbygning med varmepumper resulterer i, at vi kan udnytte den betydelige danske vindproduktion mere effektivt og værdifuldt. Der er altså tale om energiressourcer, vi allerede er i besiddelse af. Omvendt er flis en naturressource, der skal transporteres, og vi ser allerede, at man importerer træflis i dag. Vi bør i højere grad udnytte de ressourcer, vi har til rådighed, før vi begynder at importere energi.

Meget er blevet sagt om den nu afdøde forsyningssikkerhedsafgift. Den var nødvendig af hensyn til finansieringen, men den ville også medføre et voldsomt bureaukrati. Afgiften blev ikke vedtaget, og dermed er flis ikke beskattet. Derfor er der bedre økonomi i at investere i biomasse end i varmepumper.

Det er en samfundsøkonomisk ringere løsning og en mindre grøn løsning. Det er derfor uhensigtsmæssigt at skævvride markedet til fordel for flis. Jeg håber på en reform, senest i forbindelse med forårets afgifts- og tilskudsanalyse, hvor politikerne beslutter at ligestille el til varmeproduktion med flis og fossile brændsler.

Skæv beskatning
I SE har vi analyseret os frem til, at der er et stort potentiale for at bruge mere vind til opvarmning. Der er altså plads til at lave en udbygning og konvertering til varmepumper. Der er plads til at etablere varmepumper til mange fjernvarmeværker og i boliger uden for fjernvarmeområderne.

Men forbrugerne kigger derhen, hvor man på grund af afgiftssystemet får mest for pengene. En træfliskedel koster 40.000 kroner, mens en varmepumpe koster 100.000 kroner. Men varmepumpens årlige energiomkostninger er kun på niveau med træfliskedelens, fordi el er afgiftsbelagt, i modsætning til træpiller.

Fremskrivninger fra Dansk Energi viser, at den årlige varmeproduktionspris i 2020 i et fjernvarmeområde vil være 6.400 kroner ved brug af flis. Ved brug af varmepumpe bliver prisen 4.500 kroner, men fordi der er afgifter på varmepumper, så bliver den reelle pris 7.500 kroner. Der er altså 1.100 kroner at hente hvert år ved at varme med træflis, fremfor varme fra vindmøllestrøm. Levetiden på en træfliskedel er 20 år, så den nuværende skæve beskatning har langsigtede konsekvenser.

Afgifterne ødelægger med andre ord udbygningen af varmepumper i varmesektoren. Vi skal derfor hurtigst muligt have sidestillet afgifterne for el til varmepumper, så Danmark kan leve op til sine grønne målsætninger og udnytte energien bedst muligt. Det er godt for dansk økonomi, forsyningssikkerheden og ikke mindst varmeregningen ude hos den enkelte borger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Andreasen

Senior Advisor, Birn+Partners
cand.merc. (Handelshøjskolen i Aarhus 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024