Skatte-knast kan aflive engrosmodellen

EL-MARKED: Det er stadig uafklaret, om elhandlerne skal have ansvaret for at opkræve skatter og afgifter, når engrosmodellen træder i kraft. Spørgsmålet kan udskyde engrosmodellen yderligere, og i sidste ende aflive hele modellen, frygter Dansk Energi.
Det bekymrer en række aktører, at der endnu ikke er styr på, om elhandelsselskaberne skal kunne opkræve skatter, når engrosmodellen træder i kraft.
Det bekymrer en række aktører, at der endnu ikke er styr på, om elhandelsselskaberne skal kunne opkræve skatter, når engrosmodellen træder i kraft.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Lad os holde fast i, at den opgave kan elhandlerne sagtens håndtere. At de skal opkræve skatter og afgifter er ikke vildere end, at en kiosk også gør det, når den sælger sodavand.

Thomas Krogh
Afdelingschef, Dansk Energi
Fakta
Engrosmodellen

Folketinget besluttede i juni 2012 at fremme konkurrencen på det danske elmarked og gøre det mere overskueligt at være elkunde.
Fremover skal elkunder kun have én elregning - også selv om de har valgt en elhandler, der ikke er i samme koncern som det selskab, der driver det lokale elnet.
Det bliver elhandlerens ansvar at afregne bagud og betale til netselskab, Skat, Energinet.dk og elbørsen NordPool Spot. Tariffer, ydelser, abonnementer mv. bliver dermed en del af den samlede engrosydelse, som elhandleren fakturerer kunden.
Engrosmodellen bygger oven på DataHub, som fra marts 2013 begyndte at samle alle oplysninger om danskernes elforbrug et centralt og uafhængigt sted. DataHub skal gøre det lettere for elkunderne at skifte elhandler.

Kilde: Energinet.dk

Engrosmodellen kaldes den største reform af elmarkedet i nyere tid, og vejen mod den er da heller ikke snor lige. Et helt centralt element om skatteopkrævning er stadig uafklaret, og det gør en række aktører bekymrede for, om engrosmodellen bliver yderligere forsinket. Og måske helt ender med at blive droppet.

Oprindeligt skulle engrosmodellen træde i kraft i år, men den er nu udskudt til 1. oktober 2015. Men afklares spørgsmålet om elhandlerne fremover skal have ansvaret for at opkræve el-skatter og afgifter ikke senest i efteråret, så stiger frustrationerne blandt energiaktørerne til nye højder.

Det står klart ved en gennemgang af aktørernes høringssvar til den lov, der nu skal behandles i Folketinget, og som udsætter engrosmodellen med et år.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024