Sund mad ikke altid mere klimavenlig end kød

FØDEVARER: Grøn og sund kost er godt for dig, men det kan måske være mere belastende for klimaet end den røde bøf. Det peger ny fransk forskning på.
Man skal spise mange grøntsager for at nå op på samme energi-niveau som kød, og derfor er grøntsager ikke nogen klima-engel, argumenterer franske forskere.
Man skal spise mange grøntsager for at nå op på samme energi-niveau som kød, og derfor er grøntsager ikke nogen klima-engel, argumenterer franske forskere.Foto: colourbox
Agnete Finnemann Scheel
Fakta

Klimabelastning er angivet i CO2-ækvivalenter.

Enheden CO2-ækvivalenter er man kommet frem til ved at lægge fødevarens udledning af drivhusgasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas' (N2O) sammen og regne ud, hvor stort et udslip af CO2, der vil give den samme effekt på den globale opvarmning.

1 kg metan svarer til drivhuseffekten af 25 kg CO2 og 1 kg lattergas svarer til 298 kg CO2.

Det er sundt at spise masser af grøntsager og frugter, men det er ikke sikkert, det er lige så sundt for klimaet, som det er for dig. 

Ny fransk forskning har analyseret godt 2.000 franskmænds spisevaner og sammenlignet dem med fødevarernes CO2-udslip.

Undersøgelsen viser, at de sundeste diæter – dem, der har rigeligt med grøntsager, frugt og fisk – udleder lige så meget og måske endnu mere CO2, end de usunde diæter med et højt indhold af sukker og salt.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024