Tim Jackson: Det er på tide at indse realiteterne. Vi er nødt til at droppe vækst som det vigtigste mål og gentænke økonomien

INTERVIEW: Det stædige fokus på vækst fastholdes, selvom virkeligheden er ved at indhente os og kan ikke fortsætte. På grund af klimaet og helt fundamentale økonomiske årsager, lyder det fra den britiske økonomiprofessor Tim Jackson, der har ét råd til regeringens kommende klimaplan.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Det er en udfordring for alle moderne stater, at de er opbygget på et system, som er afhængig af evig vækst. For den vækst vil nok ikke være tilgængelig for evigt.

Tim Jackson
Professor i bæredygtig økonomi, Surrey Univeristy
Fakta
Tim Jackson 

Først i 1957, britisk økologisk økonom og professor i bæredygtig udvikling ved University of Surrey. Desuden direktør for Centre for the Understanding of Sustainable Prosperity og medlem af bestyrelsen for KR Foundation. 

I 1996 var han medforfatter på Storbritanniens første indeks for Sustainable Econo­mic Welfare og var primus motor for den britiske udvikling af en ny form for grønt BNP. 
I 2004 blev Tim Jackson udpeget til økonomisk kommissær for den britiske regerings kommission for bæredygtig udvikling. Arbejdet sluttede i 2009 med slutrapporten "Prosperity without growth?", som Jackson efterfølgende udgav med tilføjelser i bogform. Uden spørgsmåltegnet. Den blev oversat til 17 sprog og blev en fagbogs-bestseller. I slutningen af 2017 blev den genudgivet i en ny og opdateret version. 

”Vil du have den gode eller den dårlige version?”

Vi lader, som om vi bare kan gentage fortiden: at vækst gennem ny teknologi og produktivitet nok skal levere vores borgere stigende forbrug og samtidig sikre klimaet og miljøet. Virkeligheden fortæller os bare det modsatte.

Tim Jackson
Professor i bæredygtig økonomi, Surrey Univeristy

Tim Jackson kigger op fra sin iPad på bordet med antydning af et smil, inden et mere alvorligt blik tager over. Spørgsmålet er retorisk, og han venter ikke på et svar, før fortællingen sættes i gang.

Den gode først.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024