Udkast til ny energispareaftale møder kritik

BESPARELSE: Byggeorganisationerne frygter, at energiselskaberne ikke bliver presset til at inddrage markedets aktører i gennemførelsen af energibesparelser. Dansk Energi mener ikke, der er grund til bekymring.
Morten Øyen

Vi synes faktisk, det er glimrende med energibesparelserne. Vi er bare bekymret for, om toget kører, uden øvrige aktører end energiselskaberne når at hoppe med ombord. Vi vil meget gerne være med og mener, vi kan bidrage

Christian Jarby
Afdelingschef i Tekniq
Fakta
Energispareaftalen betyder, at energiselskaberne skal yde en konkret indsats, der medvirker til realisering af en energibesparelse hos en slutforbruger, der ikke ville være sket uden selskabets indsats. Det kan f.eks. være gennem rådgivning, faglig bistand eller finansiel bistand, herunder tilskud til gennemførelse af energibesparelser.
Ifølge energiaftalen fra marts skal energiselskabernes indsats på området øges med 75 pct. i perioden 2013-2014 og med 100 pct. i perioden 2015-2020 i forhold til indsatsen 2010-12.

Kilde: ens.dk og kemin.dk
Energiselskabernes særstilling på markedet for energibesparelser bliver ikke ændret med den nye energispareaftale, der forhandles mellem energiselskaberne og Energistyrelsen i disse uger. Det er konklusionen fra Tekniq, Dansk Byggeri og Håndværksrådet, efter de er blevet præsenteret for overskrifterne til den kommende aftale på et møde i Energistyrelsen.

Den nye energispareaftale skal medtage kravene fra energiaftalen fra marts, så energiselskabernes spareindsats fordobles frem mod 2020. Men det er problematisk, at der ikke stilles krav til, at energiselskaberne skal inddrage markedets aktører til identifikation og gennemførelse af energibesparelser hos slutbrugerne, lyder fra byggeorganisationerne.

"Hidtil er spareforpligtigelsen i høj grad blevet hentet hos store energikunder, men med de nye store sparekrav bliver man nødt til at brede besparelserne ud til små og mellemstore virksomheder. Og her er der en gevinst i at trække på de aktører, der allerede er der, i stedet for energiselskaberne skal til at oprette nye enheder," siger afdelingschef i Tekniq Christian Jarby.

Forslag afvises
Konkret foreslår de tre byggeorganisationer, at energiselskaberne forpligtes til enten at købe en bestemt mængde energibesparelser på markedet, eller at der sker en ligestilling af energibesparelser fra andre aktører med energibesparelser, som energiselskaberne selv har identificeret og gennemført.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024