Udsigt til klima-smalkost på EU-topmøde

2030-MÅL: På et topmøde, der ventes at blive domineret af krisen i Ukraine, er der udsigt til yderst beskeden fremdrift i diskussionen af EU's klimamål for 2030. En endelig beslutning blandt stats- og regeringscheferne står til at blive udskudt til slutningen af året.
Helle Thorning-Schmidt skal torsdag og fredag forsøge at overtale hendes kolleger til at støtte EU-Kommissionens udspil for klimamål i 2030.
Helle Thorning-Schmidt skal torsdag og fredag forsøge at overtale hendes kolleger til at støtte EU-Kommissionens udspil for klimamål i 2030.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael Hjøllund
Fakta

Det er der i EU's klimapakke

Mål for drivhusgasudledning og vedvarende energi:
EU-Kommissionen foreslår et reduktionsmål på drivhusgasser på 40 procent i 2030 i forhold til 1990-niveau og et bindende mål for vedvarende energi på 27 procent. Diskussionen om et mål for energieffektivisering er udskudt til efter en analyse af energisparedirektivet er færdig senere i 2014.

Opgradering af kvotehandelssystemet:
EU's marked for handel med CO2-kvoter skal gøres mere dynamisk, så der automatisk fjernes kvoter, hvis priserne kollapser, sådan som det er sket tidligere.

Udvinding af skifergas:
Kommissionen præsenterer fælles retningslinjer for udvindingen af skifergas. Det såkaldte fracking er kontroversielt på grund af de miljømæssige konsekvenser, udvindingsmetoden kan have.

Analyse af energipriser:
En rapport om sammenhængen mellem energipriser, konkurrencedygtighed og klimaindsats vil kaste lys over omkostningerne ved at have en ambitiøs klimadagsorden, og hvad det koster at lade være.


Kilde: Europa-Kommissionen
BRUXELLES: Når Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og EU's 27 andre stats- og regeringsledere mødes til topmøde torsdag og fredag, er der lagt op til en forsigtig første diskussion af EU's klimapolitik for 2030.

Fra dansk side arbejdes der på, at medlemslandene kommer med et klart signal om, hvordan de forholder sig til de klima- og energimål, som EU-Kommissionen fremlagde i sit udspil i januar.

Men op til mødet lyder det i Bruxelles, at EU's ledere alene vil udstikke en tidsramme for den videre behandling af forslaget uden at tage endelig stilling til de konkrete mål for CO2 og vedvarende energi.

I et lækket udkast til konklusionerne af det forestående topmøde opfordrer EU-lederne Kommissionen til at regne videre på, hvad de foreslåede mål vil betyde for de enkelte medlemslande.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024