Vidt forskellige bud på landbrugets bidrag til den grønne omstilling

KLIMA: Omstilling af dansk landbrug bliver en afgørende hindring på vejen mod Danmarks ambitiøse klimamål, lyder det fra eksperter, som vurderer de realistiske reduktioner markant lavere end landbruget selv.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

”Jeg har rejst min bekymring om nogle af klimapartnerskabets målsætninger, fordi jeg ikke tror, de er opnåelige i virkelighedens verden."

Jørgen E. Olesen
Klimaprofessor, Aarhus Universitet

”Klimarådet vurderer, at landbruget realistisk kan reducere sine udledninger med 2,3 ton ud af de 19-20 ton, som Danmark samlet set skal nedbringe sine udledninger med for at leve op til klimaloven. Så det er selvfølgelig en relativ lille andel af det samlede behov.”

Jette Bredahl Jacobsen
Professor og medlem af Klimarådet

Mens landbruget selv har tårnhøje forventninger til, hvor store reduktioner af drivhusgasser der skal leveres frem mod 2030, er eksperter forbeholdne.

Landbrugets rolle i den grønne omstilling har ellers længe været genstand for iltre diskussioner, hvor særligt sektorens nøgleaktører har påpeget usikkerheder om den reelle klimaeffekt ved nye reguleringer af landbrugsproduktionen.

Sektoren er nemlig særlig konkurrenceudsat, og udledninger fra produktionen risikerer derfor at flytte uden for landet som følge af nye klimakrav.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024