Pædagog: Kommunerne hvæsser sparekniven – og peger den mod en ungdom i mistrivsel
Det virker forkert at skære massivt ned på fritidstilbud, samtidig med at alle taler om børn og unges behov for at høre til i et fællesskab, skriver René Hedegaard Nielsen.
René Hedegaard Nielsen
Hovedbestyrelsesmedlem i Ungdomsringen og klublederForskning peger på, at flere børn og unge mistrives. Unge føler sig ensomme, nedtrykte, stressede og generelt har ondt i livet.
Jeg ser det i min ungdomsklub hver dag. Unge, der har det svært ved at indgå i fællesskaber og klare almindelige dagligdagsudfordringer, fordi de af den ene eller anden årsag ikke trives.
Ifølge Danmarks Statistik bliver der hvert år færre kommunale fritidstilbud på landsplan. Cirka 20 procent af kommunerne har ikke et tilbud til unge fra syvende klasse og opefter, og syv procent af kommunerne har ingen kommunale fritidsklubtilbud til børn på mellemtrinnet.
Det er skræmmende tal, men faktum er, at adskillige kommuner lægger op til at gøre ondt værre.
Mere end en hyggekrog
I flere budgetforslag, der i disse uger sendes til behandling i byrådene, er der besparelser, og flere steder er der direkte optræk til nedlæggelser af kommunale fritidstilbud.
Hvis vi vil andet end bare snakke om unges mistrivsel, er en af løsningerne mere klub. Ikke mindre.
René Hedegaard Nielsen
Klubleder
Det til trods for, at regeringen har nedsat en landsdækkende trivselskommission, og kommunerne laver flotte børne- og familie strategier med fokus på netop trivsel.
Det får mig til at drage den måske lidt forhastede konklusion, at kommunerne måske slet ikke ved, hvad de egentlig selv foreslår.
En fritids- og ungdomsklub er mere end blot et sted, hvor de unge samles for at hygge sig. Det er først og fremmest et sted, hvor børn og unge kan udvikle sociale færdigheder, der er afgørende for deres fremtidige succes.
Et sted, hvor de unge kan puste ud og bare være til. Et sted, hvor et uddannet personale hver dag arbejder for, at alle er en del af et socialt fællesskab.
Mere klub, ikke mindre
Desuden spiller klubberne en vigtig rolle i at forebygge kriminalitet og andre negative adfærdsmønstre, der kan være til stor skade for de unge selv og lokalsamfundet.
Men det er en helt anden snak.
Jeg vil kraftigt opfordre alle kommuner til at genoverveje forslaget om besparelser og lukning af fritids- og ungdomsklubber.
Hvis vi vil andet end bare snakke om unges mistrivsel, er en af løsningerne mere klub. Ikke mindre.