Ny ung borgmester skal fastholde Aarhus rødt: "Det er det, jeg siger ja til"

Aarhus Kommunes nye socialdemokratiske borgmester Anders Winnerskjold vil både redde byens julebelysning, styrke velfærden og sikre sit parti grebet om magten. Opgaven er stor, men Winnerskjold er optimist.

Selv om Anders Winnerskjold (S) bliver borgmester i Aarhus Kommune i en alder af 32 år, så er han ikke kommunens yngste borgmestre. Venstres Louise Gade var kun 29 år, da hun blev borgmester efter kommunalvalget i 2005.
Selv om Anders Winnerskjold (S) bliver borgmester i Aarhus Kommune i en alder af 32 år, så er han ikke kommunens yngste borgmestre. Venstres Louise Gade var kun 29 år, da hun blev borgmester efter kommunalvalget i 2005.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En af Anders Winnerskjold første handlinger som ny borgmester bliver at tænde julelys i øjnene på aarhusianerne.

Bogstaveligt talt.

Torsdag blev partiets kronprins i Aarhus officielt kåret som kommunens nye politiske førstemand af sin partigruppe, og nu mangler han bare den endelige formelle godkendelse i byrådet.

Hans første konkrete politiske løfte blev at sikre, at julebelysningen over byens strøg kommer op at hænge igen i år, selv om den lokale Strøgforening har sat den enorme lyskæde på auktion på grund af pengemangel.

Men Anders Winnerskjold er med på, at der nok skal mere til for han og hans parti for alvor tænder lys i øjnene på en større andel af kommunens vælgere inden næste års kommunalvalg.

"Vi skal gøre os fortjent til borgernes og vælgernes tillid. Det kommer man ikke sovende til," siger han.

Aarhus Kommunes nye borgmester er 32 år gammel og indfødt aarhusianer.

Læs også

Opgaven

Han er med egne ord et socialdemokratisk barn af en far, der har sat krydsene ved Radikale Venstre og en mor, der har hældt mere til SF.

Uddannelsen er taget ved byens institut for statskundskab, ganske lige som partifællerne og forgængerne på borgmesterposten Jacob Bundsgaard og Nicolai Wammen.

Efter kommunalvalget i 2021 blev Anders Winnerskjold som 29-årig kommunens yngste rådmand nogensinde, da han overtog det politiske ansvar for social- og beskæftigelsesområdet.

Blå bog

Anders Winnerskjold (S)

Født d. 27. september 1992 i Aarhus
Gift med Ane Edslev Jacobsen
Far til Gro

Medlem af Aarhus Byråd siden 1. januar 2018. Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse siden 1. januar 2022. Forventes at blive ny borgmester i kommunen 6. november 2024.

Byrådsposter

  • Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse
  • Magistratsafdelingen for Social Forhold og Beskæftigelse

Uddannelse og arbejde

Kandidat i statskundskab
Iværksætter/selvstændig (erhvervsdrivende)
 

Tillidshverv

2024 -        : Medlem af KL's bestyrelse
2018 - 2020:  Formand DUI Youth Club 
2015 - 2017: Formand for DSU Aarhus
2013 - 2015: Bestyrelsesmedlem DSU Aarhus

Socialdemokratiet gik mærkbart tilbage i Aarhus ved det kommunalvalg og står aktuelt med historisk dårlige meningsmålinger på landsplan.

Alligevel frygter Anders Winnerskjold ikke, at han nu sætter sig ind på en borgmesterstol, der bliver trukket væk under ham ved næste års kommunalvalg.

"Nej, det tænker jeg ikke. Jeg tror bestemt, at vi har mulighed for at genvinde borgmesterposten," siger Anders Winnerskjold.

Åget

På trods af en tilbagegang på lidt over ni procentpoint ved valget i 2021, så fik Socialdemokratiet stadig knap 29 procent af stemmerne og blev med afstand det største parti.

Anders Winnerskjold er sikker på, at mange aarhusianere vil dele hans opfattelse af, at Aarhus er blevet en "fed by". Og at der også er en bred anerkendelse af, at hans parti har spillet en væsentlig rolle i, at det er tilfældet.

"Men det er jo klart, at det er politikken, der skal bære det. Så vi skal jo også vise aarhusianerne, hvad fanden det så er vi vil," siger Anders Winnerskjold.

Læs også

Selv om han er relativ ny i faget som professionel politiker, så har han lært sig kunsten også selv at stille spørgsmålene for derefter at kunne give svarene.

"Spørger du om, det er noget jeg tager på med lethed? Nej det gør jeg ikke. Synes jeg, at det er et lidt stort åg? Ja det synes jeg. Men det er jo det, jeg siger ja til. Og det er jeg pinlig bevidst."

Velfærdsborgmesteren

Spørger man i stedet ind til, hvad han selv anser for sin største opgave som borgmester, så er det da heller ikke julebelysningen han griber ud efter.

Det er til gengæld den lokale velfærd.

"Jeg vil gerne være en velfærdsborgmester," lyder noget der kunne være begyndelsen på en større politisk fortælling.

Anders Winnerskjold er med på, at det ikke nytter noget bare at tale i overskrifter.

"Vi skal være konkrete og ikke kun snakke i abstrakter," siger han.

Helt konkret på velfærdsprioriteringerne kan han dog ikke blive endnu.

Men han mener, at der på flere områder er behov for at gøre tingene bedre og at diskutere, hvad der egentlig giver kvaliteten.

Han fremhæver kommunens yngste borgere, som han som relativ nybagt far, har fået et særligt blik for. Og dermed daginstitutionerne og folkeskolerne.

Læs også

Omsorgssvigt

"Folkeskolerne bør og skal være det automatiske førstevalg, og det er det ikke for alle aarhusianere i dag," siger Anders Winnerskjold.

Med sine erfaringerne fra socialområdet ved han, at der også her er indsatser, som skal blive bedre.

Det gælder ikke mindst for borgere med psykiske lidelser som ifølge ham alt for ofte bliver kastet frem og tilbage mellem forskellige dele af systemet og nogle gange ender med at gå helt i stå.

Også anbringelsesområdet ligger ham på sinde. Her er man tæt på arketypen af, hvad der på moderne dansk djøf-lingo kaldes vilde problemer.

For børnene handler det om helt andre ord som omsorgssvigt og overgreb.

"Det er i min optik noget af det allersværeste man kan give sig i kast med. For nogle folk kan nå at gøre utrolig meget skade på børn på meget kort tid," siger Anders Winnerskjold.

Begyndelsen

Han er med på, at det – heldigvis – kun er en lille gruppe borgere, som kommunen skal have berøring med i den sammenhæng.

Men både for de børn, det handler om, og ud fra et mere generelt velfærdsperspektiv, er det for Anders Winnerskjold en ekstrem vigtig opgave at kunne løse bedre. Også selv om der i forvejen bruges rigtig mange penge på området.

"Vi har et samfund, hvor rigtig mange har mange muligheder for at vælge det liv, de vil leve, og også for at blive noget andet end deres forældre. Så er der en, to til fem procent, for hvem det slet ikke er tilfældet. Så det arbejde er vi ikke i mål med," siger han.

6. november forventes han at blive officielt udpeget til borgmester. Kort tid efter skal julelysene op at hænge over byens strøg.

Herefter venter den egentlige opgave med at møde kommunens borgere og sætte den politiske kurs.

"Jeg skal have lagt et program for, hvordan jeg kommer ud og snakke med en masse aarhusianere. Og så begynder det meget hurtigt at skulle handle om politik – om hvad skal der ske, og hvad jeg gerne vil," siger Anders Winnerskjold.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Winnerskjold

Borgmester (S), Aarhus
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2020)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024