Anonyme spørgsmål om "bøsserøv" skaber irritation på Christiansborg

ANONYMITET: Det har skabt irritation i Kulturudvalget, at Venstres Anni Matthiesen stillede spørgsmål om ”bøsserøv” til kulturministeren på vegne af en anonym partifælle. Nu skal reglerne præciseres.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har endnu ikke formelt svaret på de tre spørgsmål om Klavs Bruun Jørgensens brug af udtrykket "bøsserøv" - men hun har ikke lagt skjul på, at hun tager afstand fra det.
Kulturminister Marianne Jelved (R) har endnu ikke formelt svaret på de tre spørgsmål om Klavs Bruun Jørgensens brug af udtrykket "bøsserøv" - men hun har ikke lagt skjul på, at hun tager afstand fra det.Foto: ft.dk
Erik Bjørn Møller

I den her sag kom hele udvalget til at stå som afsender. Jeg vil da ikke tages til indtægt for sådan nogle latterlige spørgsmål. Vi har andet at give os til.

Alex Ahrendtsen
Kulturordfører for Dansk Folkeparti
Fakta
Her er de tre spørgsmål, som et anonymt medlem af Venstres gruppe fik partifællen Anni Matthiesen til at stille til kulturministeren via Kulturudvalget, hvor hun er medlem. Altinget er bekendt med navnet på spørgeren.

"Er det ministerens vurdering, at en kommende landsholdstræner, Klavs Bruun Jørgensen, kan være landstræner på et dansk landshold, når han under en håndboldkamp kalder en spiller fra modstandernes hold "bøsserøv," fordi han mister besindelsen"?

"Er det ministerens vurdering, at det at bruge ordet "bøsserøv" som en nedsættende bemærkning om en dansk håndboldspiller kan kategorises som "hate speech" i dansk sport, som ministeren er ansvarlig for"?

"Er det ministerens vurdering, at det blot er tilstrækkeligt med en undskyldning, når man taler nedsættende til en håndboldspiller og bruger ordet "bøsserøv", eller bør den pågældende trække sig som landstræner - det er trods alt Danmarks landshold, der er tale om"?

Flere af medlemmerne af Kulturudvalget er irriterede over at blive taget til indtægt for spørgsmålene - men kulturministeren selv har ikke lagt skjul på, at hun meget gerne vil fortælle vælgerne, hvor hun står i den sag. Hun mener ikke, at rollemodeller og forbilleder skal gå og "sige den slags om andre."  

Da Danmarks kommende håndboldtræner for kvindelandsholdet, Klavs Bruun Jørgensen, i kampens hede kaldte en modstanderspiller for ”bøsserøv”, havde han næppe forestillet sig, at det ville ende på kulturministerens bord.

Endnu mindre havde han nok fantasi til at forestille sig, at hændelsen ville føre til et krav om en klarlægning af Folketingets regler for spørgsmål til ministre fra folketingsmedlemmer, der ønsker at være anonyme.

Det er ikke desto mindre tilfældet.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kultur

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024