Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

SMVdanmark: En produktionsrabat for filmproducenter kan redde dansk film

Danmark har før været førende inden for filmindustrien. Det kan vi blive igen, og en produktionsrabat er en oplagt løsning til at styrke branchens vilkår, skriver Niklas Winther.

Danmark har en kedelige særstatus som et af de to europæiske lande, der ikke har en produktionsrabat, hvor udenlandske filmproducenter får en andel af produktionsomkostningerne refunderet fra statskassen i det land, skriver Niklas Winther.
Danmark har en kedelige særstatus som et af de to europæiske lande, der ikke har en produktionsrabat, hvor udenlandske filmproducenter får en andel af produktionsomkostningerne refunderet fra statskassen i det land, skriver Niklas Winther.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vidste du, at for godt 100 år siden var Danmark datidens svar på Hollywood, da Danmark var verdensmestre i at producere stumfilm?

Det er længe siden, og Hollywood er desværre ikke længere at sammenligne med København.

Men vi kan komme derhen igen, hvis vi retter lyset mod filmbranchens rammevilkår. Et simpelt tiltag kan pege os tilbage helt mod toppen af den internationale filmelite, styrke den danske filmbranche, Danmarks branding og statskassen.

Torsdag 29. august afholder alliancen for dansk produktionsrabat, som SMVdanmark er en del af, en høring på Christiansborg om en såkaldt incentive-ordning – en ordning, som vil kunne frigøre Danmark fra sin kedelige særstatus som det ene af to europæiske lande, der ikke har produktionsrabat.

Det vil sige en rabat, hvor udenlandske filmproducenter automatisk får en andel af produktionsomkostningerne refunderet fra statskassen i det land, filmen optages i, eller hvor efterarbejdet udføres.

Læs også

Danmarks særstatus betyder helt konkret, at mange film ikke bliver filmet her i landet, alene fordi det ikke kan betale sig i sammenligning med at filme i et land, der har produktionsrabat.

Danmark er sammen med Luxemburg blandt de mindste attraktive lande, fordi de ikke tilbyder produktionsrabat, hvilket også forklarer, at Danmark sammen med Luxembourg har været lokation for færrest film siden 2010.

Vækst kræver investering

En produktionsrabat er ikke kun godt for dansk film. En undersøgelse viser, at investeringen kan komme op til fire igen i Danmark.

Alene i skatter og afgifter vil der komme over dobbelt så meget tilbage i statskassen, og dertil kommer tjenester som udstyr, transport, hoteller og catering. I regnestykket er der ikke inkluderet brandingværdi af Danmark og øget turisme, som også er en afledt positiv effekt fra mange af de andre lande, der har en produktionsrabat.

Vi snyder altså både os selv for film, beskæftigelse, branding og gode indtægter ved at stå tilbage som et af de eneste lande uden produktionsrabat i Europa.

Niklas Winther
Chefkonsulent, SMVdanmark

Disse fund bakkes op af erfaringer fra andre lande.

Da det norske kulturministerium evaluerede deres ordning med produktionsrabat fra 2020 til 2023 konkluderede de, at den de seneste tre år havde skabt indtægter med en faktor 4,7, og at den herudover havde skabt betydelig branding af Norge og tiltrukket turister.

Lignende resultater så man i Finland, England, Frankrig og Irland, hvor produktionsrabatter kommer igen med faktor mellem tre til fire i bruttoværditilvækst.

At indføre en produktionsrabat i Danmark er også en oplagt løsning til at styrke branchens vilkår, fordi den i modsætning til dansk filmstøtte, også støtter filmproduktion, VFX, animation og udenlandske film optaget på dansk jord.

Det vil både gavne hele underskoven i den danske filmbranche, ligesom den vil gøre Danmark til at attraktivt land at producere film i og skabe nogenlunde ens konkurrencevilkår på tværs af EU.

Vi snyder altså både os selv for film, beskæftigelse, branding og gode indtægter ved at stå tilbage som et af de eneste lande uden produktionsrabat i Europa, så hvad venter vi på?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niklas Winther

Chefkonsulent og digitaliseringsansvarlig, SMVdanmark
cand. mag. i International Virksomhedskommunikation (Syddansk Universitet, 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024