Reform – ikke for miljøets skyld

DEBAT: Amternes natur- og miljøopgaver bliver nu splittet og fordelt på mange aktører. Det giver hverken bedre miljøbeskyttelse eller forenkler planlægning og administration af miljølovene, mener dagens debatør.

Hvad der før var en opgave for amterne alene skal efter 2007 løses af syv statslige miljøcentre med reference til to statslige styrelser, regionerne og omkring hundrede kommuner. Det bliver en vanskelig dialog og en tung proces at håndtere.

Carl Holst (V)
Formand for Amtsrådsforeningens Miljø- og Trafikudvalg, Amtsborgmester i Sønderjyllands Amt.
Carl Holst (V), formand for Amtsrådsforeningens Miljø- og Trafikudvalg, Amtsborgmester i Sønderjyllands Amt.

Efter at kommunalreformen er blevet vedtaget af Folketinget, må vi imidlertid se konstruktivt fremad. En udfordring bliver derfor at få miljøfagligheden i de nye kommuner til at kunne bære opgaverne. Kommunerne er imidlertid så heldige at overtage en række dygtige medarbejdere og ledere fra amterne.

Tager de nye myndigheder godt imod dem og de nye opgaver, og bruger reformen til at gentænke deres organisationsdesign og se nye vinkler i opgaveløsningen, så må faglig bæredygtighed være mulig og spændende arbejdspladser i kommunerne inden for rækkevidde.

Tung proces efter reformen
En anden og nok større udfordring bliver at skabe en tæt koordination mellem staten og kommunerne, internt i staten og mellem kommunerne indbyrdes. Det lægger opgavefordelingen i den nye struktur op til.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024