En skare af partier vil komme "ringe" tilstande i indre farvande til livs med havnaturfond

En halv milliard kroner afsættes til naturgenopretning i de danske farvande. SVM-regeringen og adskillige oppositionspartier indgik torsdag en aftale om en ny Havnaturfond.

Miljøminister Magnus Heinicke (S) flankeret af ordførere fra partierne bag aftale om Havnaturfond. Partierne vil genoprette dele af det indre danske farvand.
Miljøminister Magnus Heinicke (S) flankeret af ordførere fra partierne bag aftale om Havnaturfond. Partierne vil genoprette dele af det indre danske farvand.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud Jørgensen

En halv milliard kroner går til naturgenopretningsprojekter, vidensopbygning og kortlægning af det danske havmiljø.

Det fremgår af en aftale om en havnaturfond, som regeringen, Radikale, SF, Enhedslisten og Konservative står bag.

Konkret vil partierne bruge midlerne fra 2024 på en øget genoprettelsesindsats i Taarbæk Rev. Desuden skal havarealet kortlægges, og man vil undersøge mulighederne for at genoprette stenrev i Storebælt.

"Århundredes udnyttelse af havets ressourcer har sat sit præg på naturen under overfladen. Nu er det på tide, at vi giver havet noget tilbage. Vi sætter derfor turbo på genopretningen af vores natur i havet, og allerede i år vil man kunne se et konkret aftryk," lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke (S), der henviser til genopretningen af Taarbæk Rev.

Denne aftale er selvfølgelig ikke en konkret plan, men vi har kæmpe udfordringer både til lands og til vands med naturgenopretning.

Magnus Heunicke
Miljøminister, Socialdemokratiet

De 500 mio. kroner stammer fra det grønne råderum i Grøn Fond. Bevillingen gælder fra 2024-2030.

På pressemødet i Miljøministeriet fremhævede klima-, energi- og forsyningsordfører Signe Munk (SF), at det var hendes parti, der i aftalen om et nyt havvindsudbud fik havnaturfonden på bordet.

"Vi blev enige om, at der skulle nybrud til for havet. Vi ved, at havnaturen har det skidt, men vi har brug for at blive endnu klogere," sagde hun.

Vigtigt, men ukonkret skridt

Magnus Heunicke kaldte aftalen om havnaturfonden for "et meget vigtigt skridt" for Danmarks overholdelse af EU's naturgenopretningsforordning.

"Danmark og de andre medlemslande har nu to år til at levere konkrete planer. Denne aftale er selvfølgelig ikke en konkret plan, men vi har kæmpe udfordringer både til lands og til vands med naturgenopretning", sagde han.

Læs også

"Alt, hvad vi gør for natur spiller selvfølgelig ind i de mål, vi har forpligtet os til i EU. Men vi gør først og fremmest det her, fordi vores hav er så presset."

Sameksistens med VE

Aftalen kommer få dage efter, den grønne trepart satte 40 milliarder kroner af til natur på land.

I aftalen afsættes i alt 315 millioner kroner til naturgenopretning frem til 2030. 120 millioner kroner skal bruges til vidensopbygning, imens 65 millioner går til en digital infrastruktur til havmiljødata.

Havnaturfonden skal også "bidrage med viden om muligheder for sameksistens mellem udbygning af vedvarende energi og hensyn til miljø og natur", fremgår det af aftalen.

Du kan læse den fulde aftaletekst her.

Det står i aftalen
  • Der afsættes 25 mio. kroner til Havnaturfonden i 2024, 100 mio. kroner i 2025 og 75 mio. kroner om året i perioden 2026-2030.
  • Fonden og dens finansiering skal genbøges senest i 2028. Det skal blandt andet overvejes, om fonden bør blive permanent og uafhængig.
  • Der skal vælges projekter med størst mulig natureffekt, og indsatser med en langvarig effekt prioriteres højest
  • I de første år målrettes områderne Lillebælt, det sydfynske øhav, Storebælt, Samsø Bælt, Sejerø Bugt, Sjællands nord- og østkyst samt Møn

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024