Debat

Klima: Har danskerne vilje til forandring?

DEBAT: Er klimaproblemerne - bortset fra smeltende indlandsis i Grønland - for abstrakte, spørger dagens debattør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Eriksen,
Direktør, Friluftsrådet

Klima er in! For blot to-tre år siden var klimaproblemer noget, kun bekymrede grønne miljøfolk talte om. I dag taler alle samfundsgrupper fra statsministeren til kvinden på gaden om klimaforandringer. Vi bemærker den manglende is og sne i Danmark, afsmeltningen i Grønland, de kraftige storme, våde somre. Der må gøres noget.

Men først og fremmest gør vi noget for at trøste os selv - vi køber en skiferie for at kompensere for den manglende vinter i Danmark. Og går sommeren i vasken, så flygter vi til fjerne, varme egne, hvor vi med garanti kan få for meget sol, som vi i øvrigt ikke kan tåle.

Teknologikapløb i haverne
Hjemme igen skal der til stadighed gøres noget ved hus og have. Jo flere motoriserede hjælpemidler, jo bedre, uanset havens størrelse. Vi sender gerne både støj og forurening over nabohækken, så længe vi kan få en velklippet plæne, en lige hæk og ingen blade til at ligge og formulde. Motoriserede bladpustere er seneste bud fra byggemarkederne.

Teknologien findes til at gøre privatbilismen langt mere miljøeffektiv, og her kunne staten virkelig flytte noget, hvis miljøbevidsthed blev prioriteret i form af markant lavere afgifter og skatter.

Jan Eriksen
Friluftsrådet

Hvordan vender vi udviklingen og gør klimaproblemerne nærværende? Dét er den store udfordring!

Miljøministeriets kampagne "1 ton mindre" scorer højt i en midtvejsevaluering:

Ifølge kampagnens hjemmeside har næsten hver anden voksen hørt om kampagnen, og hver sjette har angiveligt sænket sit CO2-udslip. Ja, vi slukker for standbyknappen på husets elektronikpark, sænker vaskegraderne og undlader at tørretumble.

Fint nok! Og sparer nogle få hundrede kroner og nogle hundrede kilo CO2 om året. Men gjorde vi allerede dette inden kampagnen, kan vi så blot pudse glorien og tro, at vi er med til at frelse verden?

Dansk bilpark har potentiale til stor besparelse
Den danske bilpark oser heller ikke af danskernes omtanke for miljøet. Der kommer stadig flere, større og tungere biler.

Teknologien findes til at gøre privatbilismen langt mere miljøeffektiv, og her kunne staten virkelig flytte noget, hvis miljøbevidsthed blev prioriteret i form af markant lavere afgifter og skatter.

Skatter og afgifter er en mulighed, men oplysning og formidling er den rigtige vej. Friluftsrådet mener, at når det drejer sig om klima, er enhver indsats, lille som stor, noget værd.

Klimakaravanen, som i løbet af 2007 og 2008 kommer rundt til skoler i alle landets kommuner med undervisningstilbud, aktiviteter, debat og meget mere, er et fint initiativ. Det er Grønt Flag Grøn Skole også, men hvordan sikrer vi, at mange flere er med til at trække læsset? Politisk skal det overvejes, hvordan klimaet kan gøres til en folkesag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Eriksen

Formand, Vildtforvaltningsrådet
lærer (Statsseminariet på Emdrupborg. 1976)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024