Debat

Bevar Avedøre 2 kulfrit

DEBAT: Det er forkasteligt, at regeringen har tilladt, at DONG Energy om nogle måneder kan starte ombygningen af Avedøreværket, så det idag kulfri Avedøreværk 2 for fremtiden kommer til at fyre med kul, skriver Tarjei Haaland.
Tarjei Haaland er klima- og energimedarbejder i Greenpeace. Han skriver i et debatindlæg, at Avedøre 2 bør bevares kulfrit.
Tarjei Haaland er klima- og energimedarbejder i Greenpeace. Han skriver i et debatindlæg, at Avedøre 2 bør bevares kulfrit.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tarjei Haaland,
Klima- og energimedarbejder i Greenpeace

Allerede for et år siden gav Energistyrelsen den energimæssige tilladelse til at fyre med kul på Avedøre 2, men stillede dog krav om, at DONG Energy i så fald skulle anvende 7,1 PJ mere biomasse enten på Avedøreværket eller på et andet kraftværk.

DONG Energy er nu i gang med at undersøge muligheden for at omstille det naturgasfyrede Skærbækværk til biomasse. Opfyldes biomasse-kravet dèr, så giver det DONG Energy lov til at fyre med kul på både blok 1 og blok 2 på Avedøreværket.

DONG's reelle mål med at overtale regeringen hertil er, at de ønsker altid at kunne vælge det brændsel (kul, naturgas eller biomasse), der er billigst. Og det vil desværre i de allerfleste tilfælde sige kul, fordi de eksterne samfundsomkostninger ved at bryde, transportere og anvende kul kun i begrænset omfang er internaliseret på markedet.

Fakta

Bland dig i debatten - skriv til [email protected] eller [email protected]

Med brug af billigere kul håber DONG Energy også at kunne øge produktionen på Avedøreværket.

Kulforbruget kan blive mere end dobbelt så stort
I forhold til i dag, hvor kun blok 1 er kulfyret, vil kulfyring på begge blokke betyde, at kulforbruget på det samlede Avedøreværk bliver dobbelt så stort ved "normal drift" og 2,8 gange så stort ved "maksimal drift".

DONG's reelle mål er, at de ønsker altid at kunne vælge det brændsel (kul, naturgas eller biomasse), der er billigst. Og det vil desværre i de allerfleste tilfælde sige kul.

Tarjei Haaland
Klima- og energimedarbejder i Greenpeace

Men kulforbruget skal ikke øges. Det skal nedbringes med 60 procent i 2020, hvis Danmark på hjemmebane skal nedbringe udledningen af drivhusgasser med de mindst 40 procent i 2020 i forhold til 1990, som er vores nødvendige bidrag for at holde stigningen i den globale middeltemperatur under 2 grader i.f.t. før-industriel tid.

Brændselsomlægningen undergraver regeringens egen vision om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler. Og ikke mindst oppositionens mål om 100 procent vedvarende energi i el- og fjernvarmeproduktionen i 2035.

Miljøministeriet via Miljøcenter Roskilde har nu sendt VVM-redegørelsen for DONG Energys ønskede brændselsomlægning på Avedøreværket til en sidste 8 ugers høring i Hvidovre Kommune. Men miljøministeriet prioriterer tydeligvis DONG Energys interesser langt højere end hensynet til miljøet.

Tungmetaller og kviksølv
Danmark er eksempelvis forpligtet til at sikre, at der ikke sker en forringelse af status i det Natura 2000-område - "Vestamager og havet syd for" - som ligger umiddelbart øst for Avedøreværket, og hvor den største trussel for de marine naturtyper bl.a. er et relativt højt indhold af tungmetaller i sedimentet.

Det er mere end svært at se, hvordan sikring mod forringelse af status kan varetages, når VVM-redegørelsen viser, at udledningen af 11 tungmetaller øges markant med et sådant øget kulforbrug. Med kulafbrænding på begge blokke vil udledningen af kviksølv øges med en faktor 2 til 3. Og kviksølv-koncentrationen i vand vil indenfor 1 km fra Avedøreværket overskride miljøkvalitetskravet med næsten 20 procent!

Miljøminister og opposition skal gribe ind nu
Derfor en kraftig opfordring til miljøminister Karen Ellemann om at gribe ind nu, inden toget er kørt. Til Hvidovre Kommune om at fortsætte deres kritik af projektet. Og til oppositionen om over for DONG Energy nu at signalere, at kul på Avedøreværket ikke er en del af den energifremtid, som de ønsker.

DONG Energy har på flere måder læst skriften på væggen det sidste år og har rosværdigt droppet planer om at bygge fire store kulkraftværker i Tyskland og UK. Derfor også en kraftig opfordring til DONG Energy om at skrinlægge den planlagte ombygning af verdens eneste kulfri multibrændsel-kraftvarmeværk til kul.

En sådan beslutning ville ikke alene forstærke DONG Energys troværdighed, men ville også bidrage til den nødvendige omstilling af vores energisystem væk fra kul.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tarjei Haaland

Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark, medstifter, OOA
BA i geologi og geografi

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024