Debat

Alternativet: Det døende havmiljø truer også med at dræbe den blå turisme 

Har vi råd til at forringe vandmiljøet yderligere og dermed risikere, at strømmen af turister vil aftage i samme tempo, som havbunden dør? Ikke hvis man spørger dem, der lever af turismen i Danmark, skriver Sascha Faxe (ALT) og Søren Skarby.

Trådalgerne og fedtemøget begyndte allerede for over en måned siden at klistre sig fast til tang og ålegræs. Igen vil iltsvindet brede sig i de indre danske farvande og i store områder vil livet uddø. Synderen er de alt for store udledninger af kvælstof og nitrat fra primært landbruget, skriver Sascha Faxe og Søren Skarby. Arkivfoto.
Trådalgerne og fedtemøget begyndte allerede for over en måned siden at klistre sig fast til tang og ålegræs. Igen vil iltsvindet brede sig i de indre danske farvande og i store områder vil livet uddø. Synderen er de alt for store udledninger af kvælstof og nitrat fra primært landbruget, skriver Sascha Faxe og Søren Skarby. Arkivfoto.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er så sørgeligt. Hvis man går en tur i det lave vand langs en dansk kyst, kan man se forstadiet til endnu en katastrofe.

Trådalgerne og fedtemøget begyndte allerede for over en måned siden at klistre sig fast til tang og ålegræs. I løbet af sommeren, og en del generationer fedtemøg flere, vil algerne dø og i processen suge ilten ud af vandet.

Igen vil iltsvindet brede sig i de indre danske farvande og i store områder vil livet uddø. 

Sascha Faxe & Søren Skarby
Hhv. erhvervsordfører, Alternativet og fotojournalist

Igen vil iltsvindet brede sig i de indre danske farvande og i store områder vil livet uddø. Synderen er de alt for store udledninger af kvælstof og nitrat fra primært landbruget.

Hvis man spørger VisitDenmark, deler organisationen turisme op i tre typer: Møde- og erhvervsturisme, storbyturisme samt kyst- og naturturisme.

Storby- og erhvervsturisme er forbundet med de fire store byer og nogle få attraktioner som eksempelvis Kronborg Slot. Kyst- og naturturisme er i virkeligheden den blå turisme, fordi man aldrig er længere end 50 kilometer fra vores mere end 7000 kilometer kyststrækning.

Turister kommer til landet for eksempelvis at bo i sommerhus, sejle, fiske eller nyde den natur, der trods alt er tilbage.

Dårligt havmiljø betyder mindre turisme

Den blå turisme generer et ikke ubetydeligt beløb til samfundsøkonomien. Ifølge et svar fra erhvervsministeren havde den blå turisme i 2022 en omsætning på 81,2 milliarder kroner.

Man behøver ikke være nationaløkonom for at forstå betydningen af den omsætning ude i vandkantsdanmark og de deraf afledte skatteindtægter. Følgeerhvervene tjener selvfølgelig også penge. Tømreren, bageren og sommerhusudlejeren får arbejde ud af det.

Læs også

Problemet er imidlertid at den blå turisme kun fungerer, så længe den er blå og ikke brun. Hvis den ferierende tyske families børn vader ud i en død, mudret havbund, når de vil bade, finder de ret sandsynligt en anden feriedestination i de kommende år.

Det samme vil gælde for sejlerturismen, der stod for 1,18 millioner overnatninger i havnene, når lystbådehavnen stinker af rådnende alger.

For lystfiskerturisten giver svaret også sig selv, hvis der ikke er nogen fisk at fange.

Sagt på en anden måde, vil den stigende forringelse af vandmiljøet true en industri, der rummer mange arbejdspladser, ikke får tilskud og genererer en omsætning, der er af stor betydning for samfundsøkonomien.

Blå turisme betaler sig

Man kan altså med god ret sige, at der er penge i naturen. Så har vi råd til at forringe vandmiljøet yderligere og dermed risikere, at strømmen af turister vil aftage i samme tempo, som havbunden dør?

Man kan med god ret sige, at der er penge i naturen

Sascha Faxe & Søren Skarby
Hhv. erhvervsordfører, Alternativet og fotojournalist

Ikke hvis man spørger i et bed & breakfast på Mors, i havnen på Sejerø eller en iskiosk på Djursland. Med faldende kystturisme vil arbejdspladserne, der hvor der er allermest brug for dem, forsvinde.

Man kan også sige, at livet på landet ikke kommer tilbage, men tværtimod dør ud.

Klimarådet er lige kommet med en rapport, der fastslår at udtagningen af landbrugsjord ikke kun gavner miljøet, men også giver en betydelig klimagevinst.

Hvis man samtidig læser Erhvervsministeriets tal for den blå turismes værdi, vil vi altså ikke kun forbedre miljø og klima, men ligefrem tjene gode penge på det.

Hvad venter vi på?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024