Blå partier vil skrotte afgift på omstridt kemikalie
AFGIFT: Både Venstre og DF ser gerne, at afgiften på PVC og ftalater bliver fortid. Konservative tøver og peger på, at andre afgifter ligger mere til højrebenet.
Hjalte T. H. Kragesteen
Journalist og redaktørMeget tyder på, at afgiften på PVC og ftalater bliver afskaffet.
Venstre vil gerne af med afgiften, og regeringens vigtigste forhandlingspartner, Dansk Folkeparti, er også med på den idé.
”Det er helt klart en afgift, vi gerne vil have fjernet under de nuværende erhvervsforhandlinger. Det her er reelt en afgift på regntøj, rullegardiner eller det dækken, man har over sin Weber-grill. Det er lidt skørt at skulle forklare danskerne,” siger DF’s skatteordfører, Dennis Flydtkjær.
Skatteministeriet har for nyligt publiceret en analyse af en række punktafgifter, som erhvervslivet ønsker afskaffet. Afgiften på PVC og ftalater, der skal betales på en række udvalget produkter, er heriblandt.
Man skal huske på, at de ftalater, der er hormonforstyrrende, er blevet forbudt i EU. Så derfor behøver man ikke have et økonomisk incitament.
Louise Schack Elholm
Skatteordfører, Venstre
Administrativ tung afgift
Ministeriets embedsmænd vurderer, at der rent skattefagligt er grund til at fjerne afgiften. Det er en administrativ tung afgift, der ikke har den store miljøeffekt, vurderer ministeriet.
Afgiften er indført for at begrænse det miljøskadelige PVC og de hormonforstyrrende ftalater. Ftalater, der udgør en stor gruppe kemikalier, findes i mange udgaver, hvor nogle er dokumenteret hormonforstyrrende. Flere er derfor reguleret i EU-systemet.
Den nye analyse indgår i de nuværende drøftelser om en ny erhvervs- og vækstplan, hvor regeringen på forhånd har lagt op til at afsætte en pulje til sanering af afgifter for 115 millioner kroner i 2018 og 2019 stigende til 120 millioner kroner i 2020. PVC-afgiften bidrager til statskassen med 20 millioner kroner om året.
Det Økologiske Råd advarer kraftigt imod det, da man mener, at afgiften begrænser brugen af de to kemikalier. Også selvom nogle af ftalaterne er reguleret i EU.
”Det er stadig kun et lille mindretal af ftalaterne, der er på markedet. Der er stadigvæk behov for en afgift, der fremmer alternativer til PVC med ftalater,” lød det tirsdag fra sekretariatsleder, Christian Ege.
EU-forbud er godt nok
Men det bider ikke rigtigt på hverken Dansk Folkeparti eller Venstre.
”Vi vil gerne af med afgiften på PVC og ftalater. Men det er også et spørgsmål om økonomi,” siger skatteordfører for Venstre, Louise Schack Elholm.
Hun er ikke bekymret for danskernes sundhed og argumenterer med, at nogle ftalater er reguleret hårdt fra EU.
”Jeg forstår godt, at folk er bekymrede for ftalater. Men man skal huske på, at de ftalater, der er hormonforstyrrende, er blevet forbudt i EU. Så derfor behøver man ikke have et økonomisk incitament,” siger Louise Schack Elholm.
K: Andre afgifter kommer først
Konservative er ikke helt så begejstret for idéen som resten af den blå familie. Skatteordfører Anders Johansson vil foretrække at se på andre afgifter først.
”Det er altid en balancegang at lette byrder for erhvervslivet under hensyn til miljøet. Der er mange andre afgifter, som ligger mere til højrebenet. Hvor der ikke er nogen miljømæssig konsekvens,” siger Anders Johansson og fortsætter:
”Men vi har ikke lagt os fast på, hvilke afgifter vi ønsker at lempe. Det vigtigste for os er, at vi får lempet nogle byrder for erhvervslivet.”