En uvurderlig stemme er forstummet

MINDEORD: Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, skriver mindeord om Svend Auken.

Svend Auken troede på, at det kunne lade sig gøre og bøjede sig ikke for pres og manglende ambitioner. Tabet af hans store engagement og grønne stemme er et tab for dansk såvel som international politik.

Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident, DN

Med tidligere miljøminister Svend Aukens alt for tidlige død har vi mistet en stor miljøforkæmper og naturelsker. Svend Auken udøvede årelang indsats for natur, miljø, klima - ikke blot i Danmark, men også på den internationale scene.
 
Den tidligere miljøminister kunne se nødvendigheden i at beskytte den danske natur. Han var foregangsmand for et af de største naturgenopretningsprojekter nogensinde - nemlig genopretningen af Skjern Å. Her viste han politisk mod ved at lægge ryg til, at den mest arealkrævende løsning blev valgt. Og han kæmpede med vedtagelsen af Vandmiljøplan II for det rene drikkevand og rent vand i åer, søer og fjorde.
 
Hans initiativ til blandt andet Adgangsudvalget og Wilhjelmudvalget er ligeledes eksempler på hans store indsats for naturen. Adgangsudvalget var med til at sikre danskernes adgang til naturen, mens Wilhjelmudvalget, som Auken nedsatte i 2000, arbejdede på en national handlingsplan for biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse. Wilhjelmsudvalgets arbejde resulterede i en række anbefalinger til, hvordan vi kan passe bedre på dansk natur og miljø.  

At Aukens kamp for natur og miljø gjaldt både i det store og små er bevarelse af kolonihaverne et eksempel på. Med lov sikrede han bevarelse af haverne for dermed at sikre byboers adgang til naturen. Og han fastholdte på trods af stort pres, at de landskabelige værdier og adgang ved kysterne blev sikret og friholdt for byggeri.

I Danmarks Naturfredningsforening satte vi pris på Aukens evne til at sætte overliggeren højt og til at tænke stort og langsigtet. Han formåede ikke bare at lovgive, men at integrere tanken om bæredygtighed på tværs af ministerier. Han var på alle måder forud for sin tid - så langt fremme, at hans kritikere kaldte hans ministerium for et miljøimperium, som blev revet ned ved regeringsskiftet. Senere måtte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen anerkende Svend Aukens fremsynethed, og tankerne er nu hastigt på vej tilbage. Forhåbentlig ikke kun på grund af, at Danmark er vært for det internationale klimatopmøde, men fordi det er sund fornuft at styrke naturen, miljøet og klimaet til glæde for fremtidige generationer, som netop lå Auken på sinde.

Auken kæmpede ikke blot for natur og miljø herhjemme. Han så nødvendigheden i internationale forpligtende aftaler, hvilket han blandt andet viste som forhandler i Kyoto-aftalen i 1997.
 
Med Auken i spidsen var Danmark med til at sikre, at miljøet blev en integreret del af EU's reguleringer. Svend Auken var ligeledes primusmotor i at få EU-landene til at tage vare på deres eget giftige affald. Det er på mange måder Auken, vi kan takke for, at Danmarks anses som et foregangsland på klima- og miljøområdet.
 
Svend Auken troede på, at det kunne lade sig gøre og bøjede sig ikke for pres og manglende ambitioner. Tabet af hans store engagement og grønne stemme er et tab for dansk såvel som international politik.

Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024