Forbrugerministeren støtter kampen mod nitrit

Lars Barfoed går aktivt ind i kampen mod nitrit i økologiske fødevarer. Direktør i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck er meget tilfreds med ministerens indsats, skriver han i et debatindlæg.

Lars Barfoed er helt på linie med de økologiske producenters og forbrugeres holdninger, når han udfordrer landbrugskommissær Mariann Fischer Boel om hendes positive holdning til nitrit i økologiske varer

Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening
Af Paul Holmbeck
Økologisk Landsforening er imod et nyt EU-forslag, som vil tillade nitrit og nitrat i økologiske fødevarer, og foreningen har derfor opfordret Forbruger- og Familieminister Lars Barfoed(K) til at arbejde aktivt imod forslaget. Den opfordring har ministeren taget særdeles positivt imod.

I et brev til EU's Landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel (V), skriver Lars Barfoed, at forslaget bør trækkes tilbage, og ligesom Økologisk Landsforening stiller han sig kritisk overfor EU's godkendelsesprocedurer. Forbrugerministeren skriver også, at medlemslandene bør stilles frit, hvis nitrit tillades, således at de selv har mulighed for at vælge tilsætningsstofferne fra.

Vi er tilfredse med ministeren
Det er meget positivt, at forbrugerministeren støtter os i kampen mod nitrit i økologiske fødevarer. Han er helt på linie med de økologiske producenters og forbrugeres holdninger, når han udfordrer landbrugskommissæren om hendes positive holdning til nitrit i økologiske varer. Økologisk Landsforening er derfor meget tilfreds med ministerens reaktion.

Ministeren værner også om økologiens fremtid, når han stiller sig kritisk overfor EU's godkendelsesprocedurer, som giver en garanti for en løbende udvanding af de i dag stramme økologiske regler for tilsætningsstoffer. Det var et kardinalpunkt for os.

Dokumentation
Dokumentation:
Det skrev Økologisk Landsforening til Lars Barfoed.

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender
Familie og forbrugerminister Lars Barfoed
Stormgade 2-6
1470 København K

1. marts 2005

Kære Lars Barfoed

Økologisk Landsforening ønsker dig tillykke med udnævnelsen som Familie- og forbrugerminister. Vi ser frem til et godt og frugtbart samarbejde.

Økologisk Landsforening har samlet de økologiske landmænd, virksomheder og forbruger i én forening til fremme af økologi i Danmark. Vi vil gerne anmode om et møde med dig, hvor vi kan give en kort briefing på forbrugerholdninger til økologi, markedssituationen og de udfordringer, som vi står overfor som sektor. Vi vil også gerne drøfte aktuelle sager på området, der lander på dit bord i de kommende uger og måneder.

Hvis din kalender tillader det, må mødet meget gerne foregå hos os i Århus. Vi tilbyder desuden, hvis din tid tillader det, at organisere en halv eller heldags tur, hvor du kan høre, spørge og smage din vej igennem økologiske virksomheder, landbrug og butikker. Det vil give såvel indsigt som overblik.

Vi takker for dine pæne ord i går i Herning angående vores kampagner for økologiske kødprodukter. Vi er også tilfredse med forbrugernes meget positive reaktion på information om såvel dyrevelfærd, som produktioner uden brug af gensplejsning og nitrit.

Lige nu har vi en meget aktuel sag, som optager os. Det er EU-kommissionens forslag om tilladelse til at anvende nitrit i økologiske fødevarer. Vi takker i den forbindelse for den dialog, vi har haft med ministeriets departement og Fødevarestyrelsen i sagen. For en god ordens skyld, vil vi kort opsummere vores holdning til sagen, og de løsningsmuligheder, som Økologisk Landsforening ser.

Forslaget fra EU kommissionen angående tilsætningsstoffer til økologiske fødevarer primært animalske, som netop har været til høring og er varslet at kunne komme til afstemning i Den Stående Komite den 17. – 18. marts 2005. Forslaget indebærer to ting:

1. Det bliver tilladt at tilsætte nitrat og nitrit til økologiske fødevarer.

2.Antallet af tilladte tilsætningsstoffer til økologiske fødevarer udvides med 23, heraf er nogle i dag tilladt til vegetabilske fødevarer men ikke til animalske, jf. danske regler

Begge forhold er en alvorlig trussel for salget af økologiske fødevarer i Danmark og dermed for en markedsdrevet udvikling af økologisk fødevareproduktion.

Vi beder derfor om, at Danmark stemmer imod forslaget, og at ministeriet arbejder fremadrettet på at gennemføre de nødvendige ændringer i forhold til rådsforordningen, så økologiens troværdighed ikke ofres som led i en harmonisering mellem medlemsstaternes økologiregler.

Økologiske fødevarer er blandt andet karakteriseret ved, at der er meget skrappe begrænsninger på hvilke tilsætningsstoffer, der må anvendes i forarbejdningen. De økologiske produkter er derfor kendt for at være forbrugernes reelle alternativ, hvis de vil undgå tilsætningsstoffer i deres fødevarer.

En harmoniseringen af medlemsstaternes regelsæt med de nuværende godkendelsesprocedurer medfører imidlertid, at listen uundgåeligt vil vokse, som forslaget, der har været sendt i høring også tydeligt illustrerer.

De samme forhold gælder i forhold til positivlister for tilladte plantebeskyttelsesmidler og jordforbedringsmidler i økologisk produktion. Også her ser vi en gradvis udvanding af krav til økologi, som medfører en tilsvarende udvanding af forbrugertillid og -interesse.

Foreningen ser på baggrund af ovennævnte forhold meget gerne, at du tager initiativ til at

1. Ændre den nuværende EU regulering således, at positivlisten over tilladte hjælpestoffer ikke udvides, såfremt der ikke er enighed om det i medlemsstaterne.

2. Ændre rådsforordningen, således at vi nationalt kan fastsætte mere restriktive krav ang. tilsætningsstoffer.

I vedlagte bilag er problemstillingerne omkring nitrat og nitrit uddybet samt forslag 2) ovenfor.

Mens vi venter på at få gennemført en ændring af den nuværende regulering vil foreningen gerne foreslå, at Danmark uanset udfaldet af afstemningen i Den Stående Komite i marts fastholder et forbud mod at anvende nitrat og nitrit i den danske produktion af økologiske fødevarer.

Med venlig hilsen

Knud Erik Sørensen Formand for Økologisk Landsforening

./.Bilag I, Behovet for nitrat og nitrit i økologiske fødevarer Bilag II, Uddybning løsningsforslag 2)

Kopi til Fødevareudvalget Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024