Ikke bevist at DEP er hormonforstyrrende

26/9-05: Der findes ikke data om hormonforstyrrende effekt af stoffet DEP, som kan begrunde et forbud. Det kan oplyses, at det er de danske told- og skattemyndigheder, der fastsætter brugen af denatureringsmidler i produktionen i Danmark, svarer ministeren.
Dokumentation
Spørger: Elsebeth Gerner Nielsen (RV)

Spørgsmål S 3606: Vil ministeren redegøre for, hvorfor anvendelsen af DEP som denatureringsmiddel i parfume er tilladt, når der er begrundet mistanke om, at DEP har en hormonforstyrrende effekt ?

Svar fra ministeren: Stoffet diethylphthalat (DEP) tilhører gruppen af phthalater, hvor de forskellige stoffer har meget forskellige egenskaber, såvel sundhedsmæssigt som miljømæssigt.

Den nyligt publicerede undersøgelse fra Rigshospitalet om phthalater i modermælk har påvist nedbrydningsprodukter af flere forskellige phthalater, herunder DEP. Undersøgelsen viser endvidere en sammenhæng mellem ændrede hormonniveauer hos nyfødte drengebørn og nedbrydningsprodukterne fra phthalaterne. Når risikoen ved en udsættelse for stoffet skal vurderes, skal imidlertid også inddrages, hvilke effekter det enkelte stof kan medføre. Nogle af phthalaterne har ved dyreforsøg vist skader på forplantningsevnen og fosterskade ved de koncentrationer, som vi normalt udsættes for. Sådanne 3 phthalater (DBP, BBP, DEHP) er forbudt i kosmetik fra i år. Det gælder dog ikke for DEP, som ikke har vist tilsvarende egenskaber.

Diethyl phthalat (DEP) er flere gange, og senest i december 2003, blevet vurderet for sundhedseffekter af EU’s videnskabelige komité for kosmetik. Vurderingen blev foretaget ud fra de data, der eksisterede om stoffet. Konklusionen var, at DEP er sikker at anvende i kosmetiske produkter ved de i dag anvendte koncentrationer. Miljøstyrelsen har ikke kendskab til, at der skulle være fremkommet nye data for stoffets sundhedseffekter, som kan ændre denne konklusion.

Der findes således ikke data om hormonforstyrrende effekt af stoffet, som kan begrunde et forbud. Det kan oplyses, at det er de danske told- og skattemyndigheder, der fastsætter brugen af denatureringsmidler i produktionen i Danmark. Den danske brancheforening for kosmetiske produkter har dog oplyst til Miljøstyrelsen, at størstedelen af de danske producenter enten ikke anvender DEP, eller er undervejs med at udfase det i deres produktion.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024