Debat

Ingeniørforening: Jord- og grundvandsforurening bør forblive en opgave for regionerne

Der er på nuværende tidspunkt for mange risici forbundet med at gennemføre en reorganisering af regionernes arbejde indenfor jord- og grundvandsforurening, skriver Ulrik Ryssel Albertsen.

Der er en overvejende risiko for, at ændringer vil betyde, at flere års effektivitet går tabt, skriver&nbsp;Ulrik Ryssel Albertsen.<br>
Der er en overvejende risiko for, at ændringer vil betyde, at flere års effektivitet går tabt, skriver Ulrik Ryssel Albertsen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ulrik Ryssel Albertsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi ser ind i en tid, hvor regionernes fremtid er i spil, fordi der er et politiske ønske om at ændre sundhedsvæsenets organisering. Men en reform af sundhedsvæsenet kan have indflydelse på andre samfundskritiske områder.

Og på ét område har vi som samfund ikke råd til at gå på kompromis, og det er i forhold til jordforurening og grundvand. Og her spiller regionerne en meget vigtig rolle.

I FRI (Foreningen af Rådgivende Ingeniører) har vi ingen holdning til, hvordan sundhedssystemet skal fungere.

Regionerne udgør i dag kompetente og stærke videncentre.

Ulrik Ryssel Albertsen
Erhvervspolitisk chef, Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Men der er en risiko for, at en optimering af sundhedsvæsenets organisering vil kunne have negativ indflydelse på regionernes arbejde med jord- og grundvandsområdet, og dét har vi en holdning til.

Arbejdet på netop dette område er nemlig endt et godt sted, efter det i 2007 blev overdraget fra amterne. Regionerne udgør i dag kompetente og stærke videncentre.

Går ud over effektiviteten

I det nuværende setup har man på én gang størrelsen og den regionale tilstedeværelse til både at kunne løfte fagligt tunge opgaver som generationsforureninger samt mindre jordforureningssager, hvor nærheden og lokalkendskabet er vigtigt for opgaveløsningen.

Derfor er der ikke megen logik i at ændre på, hvordan det fungerer nu, når der ikke er en bedre løsning i sigte. Hvis opgaver af førnævnte natur skulle ende på kommunernes bord, har de ikke den faglige tyngde til af løfte opgaverne.

Og skulle det centraliseres til staten, vil den geografiske nærhed gå tabt.

Læs også

Hvis der bliver ændret på disse strukturer, kan der forekomme en række af følgeskader, som kan have voldsomme konsekvenser for miljø og sundhed.

Der er en overvejende risiko for, at ændringer vil betyde, at nogle års effektivitet går tabt, før de nye faglige enheder er oppe at køre på niveau med den nuværende situation.

Det samme scenarie udspillede sig i 2007, da amternes administration af jordforureningsområdet blev overdraget til de nye regioner.

Her tog det en rum tid før de faglige miljøer i regionerne igen var på et passende niveau.

For mange risici

Den situation og det videnstab har vi ikke råd til at ende i denne gang, hvor alvorlige miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser som følge af jord- og grundvandsforurening kan være en realistisk fremtid, såfremt der ikke tages højde for området i en potentiel optimering af sundhedssystemet.

Det er ikke tid til at rokke båden, når der vi står over for så massive udfordringer.

Ulrik Ryssel Albertsen
Erhvervspolitisk chef, Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Set i lyset af det mener vi i FRI, at der på nuværende tidspunkt er for mange risici forbundet med at gennemføre en reorganisering af regionernes arbejde indenfor jord- og grundvandsforureningsområdet.

Det er ikke tid til at rokke båden, når der vi står over for så massive udfordringer med jordforurening og med at sikre vores drikkevandsressourcer. Vi mener, at vi skal fastholde det nuværende setup omkring regionerne.

Skulle man alligevel på et tidspunkt ende med at lave en omstrukturering, så vil vi i den grad anbefale, at man involverer fageksperter på området, når det eventuelt justerede system for jordforurening skal planlægges og realiseres – vi hjælper gerne til eksempelvis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Ryssel Albertsen

Erhvervspolitisk chef, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2005) kandidat, politik og management (Copenhagen Business School 2008)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024