Debat

Kan EU bevare forbrugernes tillid til økologiske varer?

Direktøren i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck er ikke imponeret over den danske landbrugskommisær Mariann Fischer Boel. Hun fastholder sin uforståelige støtte til nitrit i øko-fødevarer, skriver han i sit debatindlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mariann Fischer Boel fastholder sin uforståelige støtte til nitrit i økologiske fødevarer

Paul Holmbeck
Direktør i Økologisk Landsforening
Af Paul Holmbeck
Direktør, Økologisk Landsforening

EUs forslag om at tillade nitrit og nitrat i økologiske kødprodukter får flere til at stille spørgsmålet: Kan EU fastholde forbrugernes tillid til økologiske fødevarer?

De økologiske producenter af kødvarer og et flertal i Folketinget siger klart nej til nitrit. Forbrugerminister Lars Barfoed har også skrevet til EU kommissær Mariann Fischer Boel med et klart budskab: Nitrit hører ikke til i økologiske fødevarer. En tilladelse vil undergrave forbrugernes tillid og dermed muligheden for en markedsdreven økologisk fødevareproduktion.

Uforståelig støtte
Mariann Fisher Boel accepterede behovet for at udsætte beslutningen, fordi de generelle regler for nitrit er til debat lige nu. Økologisk Landsforening hilser udsættelsen velkommen! Men kommissæren har alene accepteret en teknisk argumentation, ikke det principielle. Hun fastholder sin uforståelige støtte til nitrit i økologiske fødevarer.

Ja, der er økologiske producenter i andre lande, der anvender nitritmængder som de konventionelle producenter – det vil sige fem gange så meget som det Kommissionen forslår i økologiske produkter. Men det ændrer ikke ved, at forbrugere af økologiske varer vil have rene varer helt uden stoffer, der er under mistanke for at fremkalde kræft. Det trøster ingen, at det kun er ”lidt” nitrit.

Vil Boel tillade nitrit?
Og derfor må vi spørge: Hvis Mariann Fisher Boel vil tillade nitrit og nitrat i økologiske varer, er der så nogen form for tilsætningsstoffer, hun ikke vil tillade?

Det er velkendt, at nitrit først og fremmest anvendes for at sikre en lyserød farve i kødprodukter, og ikke af sundhedsmæssige grunde. De økologiske producenter i Danmark og andre lande har bevist, at nitrit og nitrat er unødvendigt. De producerer kødprodukter med høj kvalitet og pæn holdbarhed, hvor det gode håndværk erstatter de kemiske krykker.

I lande hvor brug af nitrit skyldes dårlige hygiejniske forhold, må de lære at holde rent. Der er nogle specielle kødprodukter, der i dag kun kan produceres ved anvendelse af nitrit. Disse produkter vil ikke kunne få EUs økologilogo eller det røde Ø, hvis nitrit forbydes.

Men disse producenter kan ifølge økologiforordningen skrive på emballagen, at kødet i produktet er økologisk. Hellere denne løsning end at hele sektoren skades ved at de producenter, der går foran, og dropper nitrit, skal begynde at klistre ”uden nitrit” på alle deres produkter.

Embedsværkets studehandel
Vi håber, forbrugerministeren og Mariann Fischer Boel vil løse problemet ved kilden: De EU-producenter der har frembragt forslaget. Forslaget er blevet til ved en studehandelsproces uden politisk behandling, hvor embedsmænd fra 25 lande alle skal have noget. Fortsætter det, bliver resultatet en gradvis udvanding af EUs regler.

Forbrugerministerens ønske om muligheden for nationale forbud kan vi støtte som en plan B. Men det vil kun gælde for de danske økologiske kødproducenter, som allerede siger, at de ikke vil anvende nitrit. Og det vil ikke sikre Ø mærket, idet alle produkter, der produceres efter EU-regler, kan få Ø mærket på.

Gode EU regler
Vi er stolte af EUs økologiregler i dag. Men det er et åbent spørgsmål, om EU kan værne om økologisk fødevarers integritet på længere sigt. Før vi kaster os ud i nationale forbud, branche¬aftaler, klistermærker på emballage eller eventuelt privatisering af Ø mærket, bør vi – forbruger¬ministeren, EU kommissæren og den økologiske sektor - tilstræbe os at få EU systemet til at fungere for forbrugerne og økologi. Det kræver mod, og det kræver at EUs hellige beslutnings¬procedure vurderes for at se, om den er egnet til en produktionsform der vil gå foran, og ikke nøjes med at være mindste fællesnævner.

Paul Holmbeck vil en gang hver femte uge udtrykke sit synspunkt til Altinget. Hvis du er enig eller uenig med direktøren fra Økologisk Landsforening, så skal du ikke holde dig tilbage.
Send en debatmail til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

Mariann Fischer Boel

Fhv. EU-kommissær for landbrug og landdistriktsudvikling 2004-09, fhv. minister, MF 1990-2004 og byrådsmedlem, Munkebo (V)
Højere handelseksamen (1965)

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024