Plan Bi: Landbrugsstyrelsen har løjet os lige op i følehornene
Landbrugsstyrelsen har gentagne påstået, at den ikke kan udtrække tal for antallet af registrerede bistader. Men når en minister har behov for tal, kan styrelsen pludselig godt lave et udtræk, skriver Nina Launbøl Hansen fra Blan Bi.
Nina Launbøl Hansen
Journalist og stifter, Plan BiHvad er det værd, at man som privat eller organisation kan søge aktindsigt i den offentlige forvaltning – hvis man får usande svar?
Siden 2019 har Plan Bi prøvet at få svar fra Landbrugsstyrelsen på, hvor mange bistader der er opsat i Danmark. I løbet af de tre år har styrelsens svar krystalliseret sig ind til noget, der ligner et standardsvar. Her er det seneste:
"Som det blev oplyst i vores mail dateret den 7. september, er Centralt Bigårdsregister (CBR) ikke udviklet til eller gør det muligt at kunne trække de data ud, du efterspørger fra CBR om antal bistader i hele landet ej heller antal bistader pr. kommune. Der var altså ikke tale om en forglemmelse".
Det er absurd, at man har et register, der registrerer bistader, hvorfra man ikke kan udtrække en opgørelse over, hvor mange bistader der er registreret.
Det vakte også undren på Christiansborg, hvor folketingsmedlem Susanne Zimmer fra Frie Grønne stillede spørgsmålet direkte til landbrugsministeren om, "hvor mange bistader er der registret i CBR?".
Den 13. oktober fik hun dette svar fra landbrugsminister Rasmus Prehn (S): "Et udtræk fra CBR den 27. september 2021 viser, at der er registreret 51.449 bistader i Danmark. En oversigt over bistader fordelt pr. kommune pr. 27. september 2021 er vedlagt besvarelsen".
Indholdet kan ikke bruges
Nu har vi så endelig fået et svar – eller en form for svar.
Må en styrelse lyve for folk, der søger aktindsigt? Er antallet af bistader virkelig en slags statshemmelighed, som det er værd at lyve for?
Nina Launbøl Hansen
Stifter, Plan Bi
Svaret afslører, at det kan lade sig gøre at få et svar, men indholdet i svaret kan ikke bruges til noget som helst.
Godt 51.000 bistader er registreret i CBR, næsten et halvt år efter det er blevet lovpligtigt at registrere sine bistader. Men Aarhus Universitet skønnede antallet af bistader til at være 144.000 sidste år.
Er to ud af tre bistader i Danmark forsvundet på ét år? Næppe. To tredjedele af alle bistader i Danmark er altså ikke registreret endnu – næsten et halvt år efter det blev lovpligtigt at registrere alle bistader i CBR. Det er da et mørketal, der vil noget.
Antallet af bistader er interessant, fordi vi ved, at vilde bier og andre bestøvere er helt på spanden.
Over 75 procent af den flyvende insektmasse er ifølge tyske undersøgelser forsvundet på under 30 år.
Samtidig sætter vi mennesker masser af bistader op, som for vilde bier er lig med en øget, kunstig konkurrence om føden – pollen og nektar.
Efterlader flere spørgsmål end svar
For at kunne tale konstruktivt om, hvordan vi skal hjælpe vilde bestøvere, er vi først nødt til at finde ud af, hvor stor den kunstige fødekonkurrence, som vi er ansvarlige for, er.
Hele processen efterlader os med flere spørgsmål end svar:
En minister må ikke lyve Folketinget. Må en styrelse lyve for folk, der søger aktindsigt? Er antallet af bistader virkelig en slags statshemmelighed, som det er værd at lyve for? Hvad vil ministeren gøre ved det enorme mørketal? Hvordan vil man kontrollere, om biavlere har registreret deres stader i CBR?
Vil det få konsekvenser for biavlere ikke at registrere deres stader i det lovpligtige register? Hvilke konsekvenser – eller ingen konsekvenser?