Debat

Ungt medlem af menighedsråd: Sexisme og klimaforagt skræmmer unge væk fra menighedsrådene

Kirken skal være relevant for både nuværende og kommende generationer. Men det kræver en indsats for at tiltrække unge, så menighedsrådene også er aktive om 20 år. De unge vil fokusere på vigtige emner som klima og gider ikke blive mødt af sexisme, skriver Rikke Bendix Pedersen.

Så længe gennemsnitsalderen i rådene er tæt på eller over pensionsalderen, vil det ikke være et sted, hvor man forventer, at der også vil være aktive medlemmer om 10, 15 eller 20 år, skriver Rikke Bendix Pedersen.
Så længe gennemsnitsalderen i rådene er tæt på eller over pensionsalderen, vil det ikke være et sted, hvor man forventer, at der også vil være aktive medlemmer om 10, 15 eller 20 år, skriver Rikke Bendix Pedersen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rikke Bendix Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan bliver menighedsrådene ved med at være relevante?

Det er det helt store spørgsmål, man kan og burde stille sig selv, når man sidder i et menighedsråd. Man skal huske, at vi laver kirke for både dem, der er der nu, men også for dem, som kommer i morgen eller om ti år. Ellers kan vi lige så godt smide håndklædet i ringen og lade andre overtage.

Skal vi så kun fokusere på det grå guld? Altså dem, som er den største del af de aktive medlemmer i folkekirken?

Nej, selvfølgelig skal vi ikke det. Man skal huske, at de på et tidspunkt falder fra, og man derfor også skal pleje de yngre segmenter. For det er trods alt dem, som der bliver det grå guld om nogle år eller årtier.

Temadebat

Folkekirken går til valg 17. september, når der skal vælges medlemmer til menighedsrådene for de kommende fire år.

I den forbindelse stiller Altinget Etik og Tro spøgsmålet: Hvor skal Folkekirken hen?

Læs mere og se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Trækker aldersgennemsnittet ned

Selv er jeg en af dem, som trækker aldersgennemsnittet ned med en del år, og det kan mærkes, når jeg tager til aktiviteter både i mit sogn, men også ude med de andre menighedsråd. Kommentarer som: ”Ej hvor dejligt at se en så ung,” eller ”du er da godt nok ung,” er desværre en fast ting, når jeg møder folk for første gang.

Ikke at jeg tænker, at de ikke støtter op om, at jeg er medlem. Tværtimod, så tænker jeg, at de er misundelige på, at mit menighedsråd har én, som har den alder, hvor man tænker på at få eller har børn og ikke tænker på børnebørn og oldebørn. Men samtidig kan de være bekymrede på mine vegne, om jeg nu har nok fritid til at nå at nyde min ungdom.

Og jeg må give dem ret; der er meget at se til i et menighedsråd, specielt hvis du ikke kan lade være med at påtage dig poster, som kræver en del arbejde i nogle perioder. Men når jeg taler med folk, som sidder i bestyrelsen i en fodboldklub, kan jeg ikke se, at mængden af arbejde er så forskellig.

Fodboldklubben er måske en mere håndgribelig ting at sidde i bestyrelsen for end at sidde i et menighedsråd, når du skal forklare, hvad du bruger din fritid på. Men jeg vil til enhver tid påstå, at jeg får mere ud af at være med til at beslutte, hvilken præst der skal prædike i kirken om søndagen, fordi den gamle er gået på pension, eller om vi skal starte endnu et nyt kor op, fordi de andre er et hit eller noget helt tredje.

Sexistiske kommentarer

Da jeg stillede op, var det med en plan om, at jeg skulle fokusere på aktiviteterne, specielt aktiviteterne for de unge, som er blevet konfirmeret, og indtil de fik børn. For det manglede jeg selv. Men som alle nok ved, så ændrer planer sig, og selvom jeg stadig har det som en hjertesag, er det også den klimamæssige del af kirken, som jeg brænder for.

Tiltag som Grøn Kirke og Grøn Kirkegård gør, at vi kan få en samtale i menighedsrådene om den grønne omstilling. Og ja, nogle gange skal man desværre for den ældste generation i rådene præsentere det som en mulighed for at spare penge.

Vi mister de unge, som ikke gider sexisme, som vil have fællesskab med folk på deres egen alder.

Rikke Bendix Pedersen
Medlem af menighedsrådet, Ballerup Sogn

Det er sørgeligt, for det er jo ikke dem, som er fremtiden i kirken; de står jo til at skulle dø flere år inden, jeg selv og min generation gør det. Men når jeg igen hører en af de ældre herrer ytre sig meget sexistisk om yngre kvinder, kan jeg ikke andet end at blive godt træt af ældre herrer og ønske, at vi kan få en yngre generation ind.

Jeg ved godt, de er fra en anden tid, men jeg tænker, at de da også gerne må have læst en avis, lyttet til radioavisen eller set tv-avisen inden for de sidste par år. For nogle gange bliver det for meget, når man endnu en gang skal høre på den samme dårlige sexistiske joke om sine ansatte. For ja, man er chef for de ansatte i ens sogn.

Unge gider ikke sexisme og dårligt selskab

Så længe vi i rådene bliver ved med at have et aldersgennemsnit, der er tæt på eller over pensionsalderen, bliver det ikke et sted, hvor man tænker, at der også er folk, som vil være aktive om ti, 15 eller 20 år.

Vi mister de unge, som ikke gider sexisme, som vil have fællesskab med folk på deres egen alder, og som vil gøre en indsats for klimaet. Vi mister grundlaget for kirken som andet end et sted for dåb, konfirmation, bryllup og begravelse, måske lige med undtagelsen af juleaften.

Derfor er det netop i denne sammenhæng, at jeg tænker, at unge eller yngre personer burde komme ind i kampen og stille op til menighedsrådet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Bendix Pedersen

Medlem af menighedsrådet, Ballerup Sogn

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024