Debat

SF'er: Landbrugslobbyen puster til danskernes irrationelle ulvefrygt for egen vindings skyld

Der er nemme stemmer i at føre valgkamp på frygt. Det udnytter landbrugslobbyen og konservative kræfter i både Danmark og EU lige nu til at sætte ulvens fredede status under pres. Det puster til danskerne irrationelle ulvefrygt og er en direkte trussel for biodiversiteten, skriver Aske Christiansen (SF).

Denne ulveuro blandt mange af os er ikke bare irrationel, men ligefrem dobbeltmoralsk. Vi vil nemlig gerne have biodiversitet, men ikke flere ulve, skriver Aske Christiansen.
Denne ulveuro blandt mange af os er ikke bare irrationel, men ligefrem dobbeltmoralsk. Vi vil nemlig gerne have biodiversitet, men ikke flere ulve, skriver Aske Christiansen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvornår har du sidst set en ulv? Højst sandsynlig, aldrig. Men måden, vi danskere taler om ulve på, får det til at lyde, som om at vi allesammen befinder os i skoven fra 'Den lille Rødhætte', og vi snart bliver lokket af en veltalende ulv, der gerne vil æde os og bedstemor med. Vi danskere har nemlig en indbygget frygt for ulve.

Frygten for ulve i den danske befolkning blev tydeligt for mig gennem diverse flyeruddelinger og aktioner. Her bringes ulven nemlig op ufatteligt ofte. Emnet er tydeligvis betændt og er en dealbreaker for mange vælgere op til det kommende europaparlamentsvalg 9. juni.

På den ene side er utrygheden omkring ulvens tilstedeværelse i Danmark forståelig. Ulven har jo lange ører, store øjne og en endnu større mund. Den del har Rødhætte ret i. Men længere rækker den logiske forklaring ikke.

Vores frygt for ulve er nemlig dybt irrationel. Der er heldigvis en nærmest ikke-eksisterende risiko for at blive ædt af en ulv, som stakkels Rødhætte. Det seneste ulveangreb på mennesker i Skandinavien fandt sted i 1882 i Finland.

Dette skyldes, at langt størstedelen af virkelighedens ulve er fuldstændig sky over for mennesker. De ulve, som ikke er skræmte for os mennesker, såkaldte problemulve, kan man få tilladelse til at skyde.

Ulven er en helt

I blot 2022 døde 154 danskere i færdselsuheld. Men alligevel er det de færreste, der er utrygge, når de sætter sig ind i bilen – og af god grund.

Fordelene ved at komme hurtigt rundt er større, end risikoen for at et færdselsuheld finder sted. Ligeledes står det mig tydeligt, at fordelene ved at have fredede ulve er langt større, end ulempen ved de lidt over 30 ulveangreb, der finder sted på husdyr hvert år i Danmark. 

Læs også

Desuden vil de fleste ulveangreb kunne stoppes med effektive og godkendte hegn.

I de tilfælde, hvor hegn ikke er nok, kan det endda give mening at kompensere de landmænd og lignende, hvis husdyr falder som offer til ulven. Således er der ingen tabere ved ulvens tilstedeværelse.

Lad os anerkende, at ulven er en del af den vilde natur i Danmark. Den eneste grund til dens langvarige fravær skyldtes, at vi jagtede den ud. Det er derfor ingen hemmelighed, at dens genintroduktion er en gigantisk sejr for naturen og biodiversiteten her i landet.

Lad os anerkende, at ulven er en del af den vilde natur i Danmark.

Aske Christiansen
Medlem, SF og SF Ungdom

Seniorforsker Thomas Secher Jensen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus beskriver ulvebestanden som "netop det, vi mangler i de naturlige fødekæder i Danmark".

Dette skyldes ulvens rolle som toprovdyr, hvor den sørger for en sundere hjortebestand ved hovedsageligt at jage syge og skadede hjorte.

Ulven er fra toppen af fødekæden med til at fremskynde mere varierede miljøforhold og herigennem gøre plads til flere arter ved at forhindre en overflod af store planteædere.

Denne ulveuro blandt mange af os er hermed ikke bare irrationel, men ligefrem dobbeltmoralsk. Vi vil nemlig gerne have biodiversitet, men ikke flere ulve. Ligesom vi allesammen gerne vil have flere grønne vindmøller, "men bare ikke lige i min baghave". Det er simpelthen ikke godt nok.

EU går mod egen fredning af ulven

9. juni er der valg til Europa-Parlamentet. EU har spillet en essentiel rolle i ulvens comeback i Europa ved i 1992 at fastslå dens fredede status i EU's habitatdirektiv.

Men dens beskyttede status er kommet under angreb igen. EU-kommissionen er nemlig kommet med et forslag, der vil gøre det muligt at jage ulven ved at nedgradere dens status fra 'streng beskyttet' til 'beskyttet'.

Der er nemme stemmer i at føre valgkamp på frygt.

Aske Christiansen
Medlem, SF og SF Ungdom

Dette kommer som en følge af en stærk landbrugslobby og konservative politikere i EU, der bejler til landbruget.

Derudover kommer forslaget lige efter, at kommissionsformand Ursula von der Leyens egen pony blev dræbt af en ulv i 2022.

Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Niels Fuglsang (S), topkandidater til det kommende europaparlamentsvalg 9. juni, har allerede fastslået forslagets udemokratiske natur i et debatindlæg i Altinget. Senest afslører et lækket notat, at regeringen er parat på at støtte førnævnte kritiserede EU-forslag.

De irrationelle ulveuroligheder er nået op til toppen af politik i både Danmark og EU. De bagvedliggende bevæggrunde er tydelige: Der er nemme stemmer i at føre valgkamp på frygt. Men når vi sætter vores kryds 9. juni, bør vi lade håbet for en bedre biodiversitet tale højst. Det håb, som også ulven er en vigtig del af.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF) 2019-
Bachelorstuderende i international relations (Vesalius College, Belgien) 2020-

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024