Debat

Vandmiljøet må ikke stjæle billedet

DEBAT: Vandmiljøet fylder meget i debatten om Natur- og Landbrugskommissionens arbejde, men det er vigtigt også at huske biodiversiteten, skriver Michael Stoltze, Natur & Samfund.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Michael Stoltze
Formand, Natur & Samfund

Natur- og Landbrugskommissionen har ifølge sit kommissorium fået til opgave at komme med:

"...forslag til virkemidler og initiativer, som afspejler en sammenhængende og tværgående tilgang, der kan understøtte realiseringen af en balanceret natur- og landbrugspolitik på kort og lang sigt. Politikken skal understøtte et økonomisk, natur- og miljømæssigt bæredygtigt og fremtidsorienteret erhverv, der giver mulighed for vækst, beskæftigelse og eksport i hele fødevaresektoren. Et bæredygtigt landbrug vil samtidig kunne bidrage til en varieret og mangfoldig natur. Kommissionens anbefalinger skal derfor efterfølgende kunne indgå i realiseringen af Naturplan Danmark."

Mens tid er, må det være på sin plads at gøre opmærksom på, at vandmiljøet fylder ualmindeligt meget i den offentlige debat og i Natur- og Landbrugskommissionens arbejde. Det svirrer med tal og ideer om vores vandmiljø, og det har længe været sådan, at man skulle tro, at alle problemer omkring natur og miljø handler om at få begrænset udledningen af overskudsnæring fra landbruget.

Forskerne har, som de skal, igen og igen skrevet og oplyst om de store usikkerheder, der er på de forskellige løsningsmodeller for vores vandmiljø, men på samme tid har interessenter udbredt sig vidt og bredt om de forskellige løsningers fortræffeligheder. For 20 år siden var våde enge det store Columbusæg, hyldet af miljøministeriet og staten. Så kom DN, den tidligere og den nuværende regering med 10-meter randzonerne som løsningen, og nu kommer landbruget med minivådområder og stenrev som de tekniske fiks, der kan løse alle problemer.

Fakta

BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

 

Tyrkertro på synergi
Midt i dette cirkus af postulater og spekulationer, der stritter alle mulige retninger, og midt i forskernes ærlige, men ofte mistolkede usikkerhedsbetragtninger, står ét dog lysende klart: Med den samlede indsats gennem de sidste 20 år er det lykkedes at halvere tabet af næringsstoffer til vandmiljøet ved ændringer i dyrkningspraksis og bedre spildevandsrensning. Samtidig er landbrugsproduktionen steget. Det er flot, og indsatsen fortsætter.

Derimod er indsatsen for vores biodiversitet knap så flot. Her hersker en udbredt tyrkertro på synergiens velsignelser om, at man kan løse natur-, miljø- og klimaproblemerne i ét hug i vore ådale.

Det kan man ikke. Den mest sjældne og truede biodiversitet, som hænger fast med det yderste af neglene i Danmark, findes på tørre, højtliggende arealer og omkring øvre vandløb og kilder højt i landskaberne. Og her er den ladt i stikken. Hør mere i fx udsendelsen "Vi skal brænde for biodiversiteten" (her).

Det massive fokus på vandmiljø og lavbundsarealer fra politikere og interessenter stjæler billedet og fjerner opmærksomheden fra biodiversitet og natur i almindelighed.

Natur & Samfund appellerer derfor til Natur- og Landbrugskommissionen om at fokusere stærkere på beskyttelse og genopretning af den tørre og højtliggende natur. Det er afgørende for biodiversiteten og afgørende for, at kommissionen når frem til anbefalinger, der dur som oplæg til Naturplan Danmark. Vandmiljøet må ikke stjæle hele billedet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Stoltze

Biolog, forfatter, skribent og anmelder, Kristeligt Dagblad
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1985), ph.d. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024