Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Magnus Heunicke

Hvad er tidsplanen for de projekter, der vedrør fremdriften i den kollektive kvælstofindsats under vandområdeplanerne?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Miljø- og Fødevareudvalget, Spørgsmål 752

Ministeren bedes redegøre for tidsplanen for de projekter, der fremgår som godkendte projekter i Tabel 2: Status på fremdriften i den kollektive kvælstofindsats under vandom­rådeplanerne 2015–2021 (VP2), opgjort pr. december 2023, i ton kvælstof pr. år (N) og procentvis målopfyldelse (pct.), Bilag 9.1. til forligskredsmødet om landbrugsaftalen den 18. april. Hvornår forventes de godkendte projekter til en forventet samlet reduktion på 1.123 t N at være afsluttet? Ministeren bedes samtidig forholde sig til, hvorvidt ministeren finder det tilfredsstillende, at der 8 år efter Vandområdeplan 2 trådte i kraft, kun er afsluttet projekter for den kollektive kvælstofindsats svarende til en samlet reduktion på 240 t N, dvs. 15,8 pct. af de budgetterede reduktioner?

Svar fra mandag den 27. maj 2024

Jeg har indhentet bidrag fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der oplyser følgende:

”Implementeringstiden for projekterne varierer og afhænger særligt af projekttypen. Kvælstofvådområder og lavbundsprojekter forventes typisk at tage ca. 4-7 år fra projektet er godkendt, til det er endeligt afsluttet. Det skyldes især projekternes kompleksitet, særligt i forbindelse med jordfordelingsprocessen. For minivådområder og privat skovrejsning er projektperioden kortere, men etableringen kan trække ud f.eks. i forbindelse med tilladelser fra kommunale myndigheder. Det er på den baggrund ikke muligt at give en mere præcis tidshorisont for realisering af de igangværende projekter.”

Jeg er helt opmærksom på, at problemerne ikke alene løses ad frivillighedens vej, og der er også allerede andre kvælstofvirkemidler i spil. Det er endvidere med landbrugsaftalen aftalt, at der skal indføres en miljøgaranti. Garantien indebærer, at såfremt den forudsatte kollektive kvælstofindsats på 1.500 tons kvælstofreduktion ikke kan løses ved frivillige virkemidler, gennemføres regulering med kompensation. Udmøntningen af miljøgarantien skal drøftes af aftalekredsen bag landbrugsaftalen. Jeg ser frem til disse drøftelser.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024