Indvandring presser ufaglærte danskere

NYHED: Indvandrere arbejder på samme vilkår som danskere. Men for ufaglærte betyder indvandrerne pres på løn og jobsikkerhed.
Inden for ufaglærte fag som rengøring påvirker  udenlandsk arbejdskraft løn og beskæftigelse for ufaglærte danskere i nedadgående retning.
Inden for ufaglærte fag som rengøring påvirker udenlandsk arbejdskraft løn og beskæftigelse for ufaglærte danskere i nedadgående retning.Foto: Altinget.dk
Henrik Theil
Den første delrapport fra Rockwool Fonden om udenlandsk arbejdskraft i Danmark peger på, at det først og fremmest er de ufaglærte, som mærker indvandringen negativt. I andre faggrupper er lønninger, jobsikkerhed og arbejdsvilkår identiske med danskernes, især for højtuddannede.

Der er ikke sat fokus på etniske danskere, men derimod på indvandret arbejdskraft forstået som personer, der er født uden for Danmarks grænser. Med økonomisk vismand professor Jan Rose Skaksen som ankermand på projektet har Rockwoolfonden kortlagt konsekvenserne af udenlandsk arbejdskraft i Danmark i tiåret 1995-2004. Dermed er den store indvandring fra Østeuropa ikke med efter EU-udvidelsen med østlandene.

Fokus i den første del af undersøgelsen er på konsekvenserne på selve arbejdsmarkedet, mens den makroøkonomiske virkning for Danmark ikke er kortlagt.

Tak fra LO og DA

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024