Debat

Poul Nyrup og Benedikte Kiær om børns skærmvaner: “Det svarer til at sende sit barn uforberedt ud i trafikken”

Ville du sende dit barn ud i trafikken uden først at have taget barnet i hånden og gennemgået færdselsreglerne? Nej, vel? Det er alligevel den tilgang, mange har til børns skærmbrug. Her må forældrene tage ansvar, skriver Poul Nyrup og Benedikte Kiær.

Vi skal som voksne påtage os ansvaret for børn og unges skærmforbrug. Derfor bør vi bruge timerne mellem 18 og 20 tirsdag 20. august på at kigge vores nærmeste i øjnene, gå en tur eller bare mærke nærværet, skriver Benedikte Kiær og Poul Nyrup.
Vi skal som voksne påtage os ansvaret for børn og unges skærmforbrug. Derfor bør vi bruge timerne mellem 18 og 20 tirsdag 20. august på at kigge vores nærmeste i øjnene, gå en tur eller bare mærke nærværet, skriver Benedikte Kiær og Poul Nyrup.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Poul Nyrup Rasmussen
Benedikte Kiær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I forbindelse med skolestart i sidste uge kunne man læse, at trivslen blandt danske skoleelever ikke har været værre i ti år. De keder sig, de har ikke lyst til at lære, og de mister hurtigere koncentrationen.

Det er ikke den første undersøgelse, der beretter om faldende trivsel blandt børn og unge. Langt fra. Det ved vi om nogen, fordi vi i mere end ti år har lagt mange kræfter i at hjælpe og rådgive unge mennesker i Headspace Danmarks centre rundt om i landet.

Siden starten af 2010’erne har smartphones, tablets og skærme i det hele taget lagt mere og mere beslag på vores tid, vores opmærksomhed og vores tilstedeværelse.

Benedikte Kiær (K) og Poul Nyrup Rasmussen
Hhv. bestyrelsesformand i og stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark

I den periode er undersøgelserne, analyserne og statistikkerne kommet som matsorte perler på en snor.

Gang på gang har det fået os til at reflektere over, hvilke væsentlige forandringer vores samfund har gennemgået i de år. Hvilke vaner vi har fået, hvad vi bruger vores tid på, og ikke mindst hvem vi bruger vores tid med.

Som et uforberedt barn i trafikken

Her springer særligt én udvikling i øjnene: Siden starten af 2010’erne har smartphones, tablets og skærme i det hele taget lagt mere og mere beslag på vores tid, vores opmærksomhed og vores tilstedeværelse. Vi ser det overalt; hos børn, hos unge, hos forældre.

Ligesom Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, peger på dårlige skærmvaner som en årsag til elevernes mistrivsel, peger mere og mere forskning ligeledes på, at uhensigtsmæssig skærmbrug kan være skadelig for børn og unge.

Men hvem har de lært det af? Og hvem har ansvaret for at sætte grænser for både adgang og indhold?

Det er altså os, venner. De voksne.

Spørg dig selv: Ville du sende dit barn ud i trafikken uden først at have taget barnet i hånden og gennemgået færdselsreglerne? Nej, vel?

Læs også

Det er dog desværre den tilgang, mange af os har haft til børnenes skærmbrug. Vi har kigget den anden vej – eller ned i vores egen skærm – mens børn og unge er blevet forsøgskaniner for en profitdrevet milliardindustri.

Nu er det på tide, at vi tager ansvaret på os. Det er slut med at lade børn og unge i stikken.

To timers nærvær

Derfor opfordrer vi i headspace Danmark til, at vi tirsdag 20. august mellem klokken 18 og 20 slukker vores skærme og i stedet kigger op og ud på det samfund, vi har skabt, og det liv, vi lever. Kigger vores nærmeste i øjnene og bruger et uforstyrret øjeblik med dem.

Netop tid og ro til at snakke med de nærmeste om dét, der fylder, er et stort savn hos mange unge i headspace.

Vi ved godt, at to timer ikke rykker alverden; at det tager længere tid at ændre en vane, og at tech-giganterne ikke ændrer kurs, fordi befolkningen i et lille skandinavisk land går offline.

Men vi håber, at kampagnen kan sætte nogle tanker i gang og afføde en debat om, hvor vi er på vej hen – og om det virkelig er den retning, vi vil i.

Sluk helt, ikke bare delvist

Men hvad så, når de to timer er overstået?

En lang række forskere og eksperter på området, herhjemme anført af blandt andre psykolog Aida Bikic og læge Imran Rashid, anbefaler, at vi voksne sætter faste grænser for vores børn og unges skærmtid.

Endvidere anbefaler den amerikanske socialpsykolog Jonathan Haidt, forfatter til bogen 'Den ængstelige generation', at vi venter med at introducere børn og unge til smartphones, til de er i 15-årsalderen.

I første omgang griber vi dog til det simpleste værktøj, vi har: Den lille sluk-knap.

Benedikte Kiær (K) og Poul Nyrup Rasmussen
Hhv. bestyrelsesformand i og stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark

På flere efterskoler og højskoler har man desuden med succes eksperimenteret med mobilfri perioder. På folkeskoler og gymnasier sættes også grænser for elevernes mobilbrug.

Vores indtryk er, at disse tiltag næsten øjeblikkeligt har haft en positiv effekt på elevernes koncentration, humør og samvær. Det kunne være et eksempel til efterfølgelse i hjemmet og på arbejdspladser.

Sidst men ikke mindst kræver det selvfølgelig strengere regulering af tech-virksomheder fra politisk hold. Samt vilje fra selvsamme tech-virksomheder til at blive en del af løsningen og ikke ignorere deres ansvar. På disse platforme bør der som minimum sørges for, at ingen kan smyge sig uden om aldersrestriktionerne, og at børn og unge skærmes for upassende indhold.

I første omgang griber vi dog til det simpleste værktøj, vi har: Den lille sluk-knap.

Og vi slukker helt. Ikke kun delvist, som Pouls 22-årige barnebarn har belært ham om, man gør, når man slår notifikationer fra. En funktion, der dog også kan anbefales.

Så vær med tirsdag 20. august fra klokken 18-20. Sluk for alt støjen, distraktionerne, det uvirkelige, urealistiske og usunde. Gå en tur, slap af eller spil et spil. Reflektér, snak sammen, og få nærværet tilbage i tilværelsen.

For din egen og dine børns skyld.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Claus Hjortdal

Formand, Skolelederforeningen, formand, LCLederforum
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024