Det bliver politikernes sociale dagsorden i 2010

FREMSYN: Altinget | Social har spurgt socialordførerne, hvad der vil præge den socialpolitiske debat i løbet af 2010.
EU har erklæret 2010 for officielt fattigdomsår, men det er langtfra det eneste tema, der ifølge partiernes socialordførere vil præge den socialpolitiske debat det næste år.
EU har erklæret 2010 for officielt fattigdomsår, men det er langtfra det eneste tema, der ifølge partiernes socialordførere vil præge den socialpolitiske debat det næste år.Foto: colourbox
Kasper Frandsen

Socialpolitik må aldrig ende med kun at fokusere på økonomisk fattigdom, da man kan være fattig på mange måder. Vi oplever kulturelle parallelsamfund, indvandrerghettoiseringer og børn, der vokser op i familier uden tilstrækkelig omsorg, social kontakt og opdragelse, men hvor pengene er nok. Derfor skal alle former for marginalisering og social eksklusion have socialpolitisk opmærksomhed.

Ellen Trane Nørby (V)
Socialordfører

I mandags tog landspolitikerne hul på et nyt folketingsår. Politikerne er enige om, at året kommer til at byde på mange interessante og vigtige politiske diskussioner om fremtidens socialpolitik i Danmark.

Ikke overraskende er der langtfra enighed mellem regeringspartierne, Dansk Folkeparti og oppositionen om, hvad der bliver den socialpolitiske dagsorden i 2010. Derfor kridter Altinget banen op ved at spørge alle partiernes socialordførere om emnet.

Line Barfod, Enhedslisten
"Fattigdom bliver den vigtigste dagsorden i 2010, fordi fattigdommen vokser i Danmark. Flere og flere børn har i lang tid levet i fattigdom pga. regeringens lave fattigdomsydelser som f.eks. starthjælp, kontanthjælp og 450 timers-reglen. Derfor skal fattigdomsydelserne fjernes, som hele oppositionen er enige om. Vi vil også gerne forhøje kontanthjælpsloftet, men det har vi ikke fået de andre partier med på endnu. Fattigdom påvirker jo på alle områder, for når man lader børn og familier leve i fattigdom i mange år, så stiger de sociale problemer jo kraftigt."

Anne Marie Geisler Andersen, Det Radikale Venstre
"Det er EU's fattigdomsår. Derfor bliver det et meget vigtigt tema i år. SF's forslag om et udvalg, der skal lave en fattigdomsgrænse, stiller vi os positive over for. Det er problematisk, at man ikke har en metode at opgøre fattigdom på, så giver det regeringen mulighed for at negligere stigende fattigdom. Samtidig ønsker vi afskaffelse af fattigdomsydelserne.

Også magtanvendelse inden for ældre- og psykiatriområdet bliver sat på dagsordenen i 2010 pga. opadgående tvangsfikseringer og tvungne ambulantopfølgning. Under satspuljeforhandlingerne er det besluttet at lave tvungen opfølgning af folk, hvis patienter f.eks. har været tvangsindlagt tre gange de sidste tre år. Vi vil være sikre på, at ambulant tvang kun rammer mennesker, der virkelig har brug for det. I forhold til opadgående tvang er jeg skeptisk, men åben for at drøfte det." 

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti 
"Jeg tror, ældreområdet vil fylde meget. Her kigger vi løbende på, hvordan man kan forbedre området. Samtidig skal vi fortsat evaluere nogle af de initiativer, vi har sat i gang, f.eks. forhold til finansloven, prisloft over udbragt mad og de 300 kr., der skal udmøntes i kommunerne. Også handicapområdet bliver vigtigt - måske i den offentlige debat, men i hvert fald på Christiansborg. Her skal vi bl.a. se på, om vi kan forbedre ungdomsuddannelserne til de unge med særlige behov, f.eks. ved at etablere en videregående uddannelse til denne gruppe.  

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024