DH og Socialrådgiverne: Hvorfor skal der spares på handicapområdet, når dansk økonomi vokser?
Økonomien klarer sig bedre end forventet, men regeringen sparer på hjælpen til borgere med handicap og psykisk sygdom, som i forvejen mærker konsekvensen af budgetter, der ikke hænger sammen. Der skal flere penge på bordet, skriver Signe Færch og Thorkild Olesen.
Signe Færch
Forkvinde, Dansk SocialrådgiverforeningThorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale HandicaprådDansk økonomi har det godt. Væksten stiger. Inflationen er på vej ned. Der er penge i statskassen – og med opjusteringen af det økonomiske råderum er der pludselig 11,25 milliarder kroner mere end forventet.
Kigger man på den handicapaftale, som et flertal har indgået, så skulle man dog tro, at dansk økonomi var udfordret.
Aftalen skal nemlig reducere udgifterne til det specialiserede socialområde.
Sagt med andre ord: I en tid, hvor økonomien klarer sig bedre end forventet, vil politikerne spare på hjælpen til børn med særlige behov, borgere med handicap og psykisk syge.
Det er ikke til at forstå, og således må man jo kigge sig om efter andre forklaringer.
Kan politikernes spareiver måske skyldes et folkeligt krav? Næppe.
En dugfrisk måling viser, at et massivt flertal af danskerne – faktisk hele 70 procent – ønsker at bruge flere penge på handicapområdet, så borgerne kan få den nødvendige hjælp.
Økonomi over støtte
Det er en ingen hemmelighed, at udgifterne til det specialiserede socialområde, som også dækker handicapområdet, er steget de seneste år.
Der er flere mennesker med handicap, som har brug for støtte. Der er også flere, som har komplekse problemstillinger, hvor flere udfordringer er til stede på samme tid.
Og så lever mennesker med handicap heldigvis også længere. Det bidrager alt sammen til, at handicapområdet har brug for flere penge, end mange kommuner har til rådighed.
På hver sin side af det kommunale mødebord mærker vores medlemmer konsekvenserne af et presset handicapområde.
Signe Færch og Thorkild Olesen
Hhv. forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening og formand, Danske Handicaporganisationer
På hver sin side af det kommunale mødebord mærker vores medlemmer konsekvenserne af et presset handicapområde.
Borgerne oplever, at sagsbehandlingen kan trække i langdrag, inden de måske ender med at få afslag på den hjælp og støtte, som de har brug for.
Socialrådgiverne mærker, at arbejdspresset slår skår i arbejdsglæden, mens økonomiske hensyn sætter fagligheden under pres. Derfor vil vi gerne opfordre regeringen til at tænke i investeringer frem for hurtige besparelser.
Det er helt oplagt at bruge en del af det økonomiske råderum til at sikre det løft af handicapområdet, som både borgerne, socialrådgiverne og befolkningen efterspørger.
Hurtige besparelser betaler sig ikke
Vi er overbeviste om, at investeringer i forebyggelse, tidlige indsatser og den rette hjælp er helt afgørende for både at sikre høj livskvalitet hos mennesker med handicap og for at bruge samfundets penge klogt.
Vi kan undgå, at så mange ender på forsørgelsesydelser, i mistrivsel eller med komplekse – og dyre – udfordringer.
Hvis vi for eksempel investerer massivt i, at sikre flere børn med handicap den rette hjælp, så de ligesom deres klassekammerater kan få en almindelig folkeskoleeksamen, vil de have langt bedre forudsætninger for at klare sig godt som voksne.
Det er dyrt at lade være.
Netop nu forhandler regeringen med kommunerne om næste års budgetter.
For os er der ingen tvivl: Der skal flere penge på bordet til handicapområdet og det specialiserede socialområde, så budgetterne kan hænge sammen.
Regeringen skal betale på den korte bane
KL har krævet, at regeringen hoster op med penge, som på den korte bane kan være med til at finansiere handicapområdet.
Den opfordring vil vi gerne bakke op om.
Politik handler om at sætte en retning og træffe valg, der afspejler vores værdier som samfund.
Der skal flere penge på bordet til handicapområdet og det specialiserede socialområde, så budgetterne kan hænge sammen.
Signe Færch og Thorkild Olesen
Hhv. forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening og formand, Danske Handicaporganisationer
Vi har brug for, at regeringen og de politiske partier trækker socialpolitikken i den rigtige retning med investeringer i handicapområdet.
Sådan kan vi nemlig sikre den rette hjælp i rette tid til de borgere, som i dag må slås med det kommunale system – og et økonomisk og fagligt handlerum, som gør det muligt for socialrådgiverne at udføre et fagligt forsvarligt arbejde uden at gå ned med flaget.