Forhold for afviste asylansøgere

9/5-06: Afviste asylansøgere, der ikke udrejser frivilligt, får intensiveret rådgivning om og indskærpelse af udrejsepligten, meldepligt, med mere.
Dokumentation
Spørger: Mette Gjerskov (S)

Spørgsmål S 4284: Vil ministeren oplyse, hvad der er formålet med, at afviste asylansøgere skal have værre forhold end ikke afviste asylansøgere?

Svar: En udlænding, der har fået endeligt afslag på asyl og er blevet pålagt at udrejse, skal frivilligt forlade landet. Alle afviste asylansøgere, der ønsker at udrejse frivilligt, har i stort set alle tilfælde mulighed for det.

For at understøtte pligten til at udrejse gennemførte regeringen i 2003 en konsekvent procedure for udsendelse af afviste asylansøgere, der ikke udrejser frivilligt. Proceduren består blandt andet af intensiveret rådgivning om og indskærpelse af udrejsepligten, meldepligt, mulighed for at modtage et kontant beløb til genetablering i hjemlandet og overflytning til udsendelsescenter. De nævnte tiltag understøttes samtidig af en øget adgang til frihedsberøvelse. Endvidere blev afviste asylansøgere afskåret fra at deltage i aktivering uden for centrene og undervisning.

Regeringen har med den netop vedtagne lov nr. 301 af 19. april 2006 justeret de regler, der gælder for undervisning og aktivering af voksne asylansøgere.

Tilbuddene til afviste asylansøgere, der medvirker til udrejsen, vil herefter fremover svare til de tilbud, der gives til asylansøgere, der venter på at få deres sag afgjort, dog skal der kun kunne gives danskundervisning, i den udstrækning danskundervisningen skønnes at være en nødvendig forudsætning for tilegnelsen af færdigheder, der afgørende vil hjælpe den afviste asylansøger til at starte en tilværelse i hjemlandet.

Afviste asylansøgere, der ikke medvirker til udrejsen, får med den netop vedtagne lov de samme tilbud om undervisning, som de asylansøgere, der medvirker til udrejsen, men ikke de samme tilbud om aktivering. De afviste asylansøgere, der ikke medvirker til udrejsen, tilbydes ikke danskundervisning, eftersom danskkundskaber typisk kun vil være en forudsætning for tilegnelse af færdigheder, der opnås i tilknytning til aktivering uden for indkvarteringsstedet.

Spørgsmål S 4285: Vil ministeren oplyse, hvorfor regeringen fastholder, at afviste asylansøgere skal have værre forhold end ikke afviste asylansøgere, når det ifølge Information den 26. april 2006 oplyses, at en analyse viser, at dårlige forhold i asylcentrene ikke får flere til at rejse hjem?

Svar: Integrationsministeriet kan henvise til besvarelsen af spørgsmål 4284 fra samme spørger.

Spørgsmål S 4286: ”Vil ministeren fastholde sin udtalelse på samrådet den 25. april 2006 om, at hun er fejlciteret i Information fredag den 21. april 2006 med følgende overskrift ”Rikke Hvilshøj: Asylcentre skal fortsat være barske”?

Svar: Jeg kan bekræfte, at det anførte i overskriften ikke er et korrekt citat af mine udtalelser.

Spørgsmål S 4287: Kan ministeren bekræfte, at børn af afviste asylansøgere lever i uvished om deres skæbne?

Svar: Sagsbehandlingstiden i asylsager er nu så kort, at asylansøgere i løbet af få måneder opnår en afklaring af, om kan opnå asyl i Danmark.

Sagsbehandlingstiden for asylsager er for tiden på cirka 100 dage i Udlændingestyrelsen og cirka 4 måneder i Flygtningenævnet.

Spørgsmål S 4288: Vil ministeren oplyse, hvilke konkrete tiltag hun agter at drøfte med henblik på forbedringer for afviste asylansøgere, og kan hun i den forbindelse bekræfte, som udtalt på samrådet den 25. april 2006, at der alene er tale om justeringer?”

Svar: Med den netop vedtagne ændring af udlændingeloven (lov nr. 301 af 19. april 2006) er der givet mulighed at tilbyde undervisning og aktivering også til afviste asylansøgere.

Som det fremgår af lovforslaget, vil jeg i forbindelse med disse initiativer overveje tillige at justere tilbuddene til børn, således at der tages særligt hensyn til børns behov.

Jeg vil i den forbindelse overveje at tilbyde modersmålsundervisning, så børnene bliver bedre rustet til en eventuel tilværelse i hjemlandet. Jeg vil endvidere overveje at give flere tilbud om fritidsaktiviteter og specialundervisning.

Den nærmere udmøntning af disse initiativer vil bl.a. forudsætte drøftelser med Dansk Røde Kors og de øvrige indkvarteringsoperatører. Jeg er allerede i god dialog med Dansk Røde Kors om, hvilke initiativer der bør iværksættes.

Jeg forventer i løbet af maj måned at have et beslutningsgrundlag klar for, hvilke initiativer, der bør sættes i værk.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024