Genhusning af evakuerede

31/7-06: Vil ministeren oplyse, om der forventes problemer med genhusning af evakuerede fra Libanon, spørger Søren Espersen (DF).
Dokumentation
Spørger: Søren Espersen (DF)

Spørgsmål S 6286: Vil ministeren oplyse, om der forventes problemer med genhusning af evakuerede fra Libanon?

Begrundelse: Ifølge artiklen »Svenskar från Libanon hemlösa i Malmö« den 25. juli 2006 fra den svenske avis »Sydsvenskan«, så har Sverige problemer med at genhuse mange af de svenskere, der er blevet evakueret fra Libanon siden den 12. juli 2006. Baggrunden er, at disse »svenskere« har haft fast bopæl i Libanon gennem mange år, og derfor har meget ringe tilknytning til Sverige. Spørgeren ønsker oplyst, om lignende er tilfældet i Danmark.

Spørgsmål S 6287: Er ministeren enig i at en del af forklaringen på, at personer af libanesisk oprindelse har en særdeles ringe tilknytning til det danske arbejdsmarked, kan skyldes, at de pågældende ofte opholder sig uden for Danmarks grænser og måske tillige har fast bopæl i deres oprindelsesland?

Begrundelse: Ifølge Integrationsministeriet var der 22.232 indvandrere og efterkommere med libanesisk baggrund i Danmark pr. 1. januar 2004. Beskæftigelsesfrekvensen for mænd med libanesisk baggrund var på 38 pct., mens den for libanesiske kvinder var på 15 pct. Den samlede beskæftigelsesfrekvens for danskere var pr. 1. januar 2004 på 76 pct. (Kilde: Integrationsministeriets Årbog for udlændinge 2005). Personer af libanesisk oprindelse har en ualmindelig lav tilknytning til arbejdsmarkedet. Mens tre fjerdedele af danskerne i den arbejdsduelige alder er i beskæftigelse, er det ikke meget mere end en fjerdedel af libaneserne, der er i arbejde. Arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft, og her går der tilsyneladende tusindvis af raske mennesker i den arbejdsduelige alder rundt og laver ingenting. Spørgeren ønsker således ministerens vurdering af, om libanesernes ringe tilknytning til arbejdsmarkedet kan skyldes, at de slet ikke opholder sig i Danmark.

Spørgsmål S 6288: Vil ministeren tage initiativ til at iværksætte en undersøgelse, der skal klarlægge, i hvilket omfang ikkevestlige indvandrere og efterkommeres ringe tilknytning til det danske arbejdsmarked hænger sammen med, at de i virkeligheden opholder sig i deres oprindelseslande, og dermed ikke står til rådighed for det danske arbejdsmarked?

Begrundelse: I forbindelse med evakueringen af tusindvis af personer fra Libanon til Danmark er der opstået en velbegrundet mistanke om, at en del af de evakuerede har modtaget sociale ydelser fra Danmark uden at stå til rådighed for det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked befinder sig i en situation, hvor der er mangel på arbejdskraft. Manglen på arbejdskraft udgør en trussel mod den økonomiske vækst. Hvis der ikke skaffes den nødvendige arbejdskraft, vil lønningerne stige, danske virksomheder vil miste ordre til udenlandske virksomheder og der vil importeres mere, da vi ikke selv kan producere de efterspurgte varer, hvilket vil presse betalingsbalancen. Alligevel er der titusindvis af mennesker i den arbejdsduelige alder, som ikke er i beskæftigelse. Pr. 1. januar 2004 var der 207.164 personer i aldersgruppen 16-64 år med oprindelse i et ikke-vestligt land i Danmark. Af disse var kun 95.994 i beskæftigelse, hvilket svarer til en beskæftigelsesfrekvens omkring 46 pct. Dette er helt uhørt lavt. Til sammenligning kan oplyses, at 76 pct. af alle etniske danskere i den arbejdsduelige alder var i beskæftigelse pr. 1. januar 2004. Den lave arbejdsmarkedstilknytning for indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande kan give anledning til at tro, at der er tale om et generelt problem, som bør undersøges, om ikke andet så for at få fjernet mistanken om socialt bedrageri.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024