Kritik af liberalisering af ældre-området

ÆLDRE: Regeringen ønsker at give mere plads til private leverandører på plejeområdet. Ældre skal kunne købe sig til en højere standard end hos kommunen. KL og Ældre Sagen er skeptiske.
Foto: www.colourbox.com
Udhuling af den kommunale hjælp. Provokerende og platte forslag. Sådan lyder henholdsvis Ældre Sagen og KL's reaktion på regeringens forslag om liberalisering af ældreplejen.

Regeringen ønsker at give private mulighed for at bygge og drive plejehjem til en højere pris end den kommunale. Også for ældre, som bor i eget hjem og får hjemmehjælp af kommunen, skal de private leverandører rykke tættere på, foreslår regeringen i Vækstforums udgivelse Vækst og fornyelse gennem øget konkurrence.

De ældres frie valg mellem privat og kommunal hjælp, som blev indført i 2003, har ikke åbnet for den store private markedsandel, slet ikke den personlige pleje, skriver Jyllands-Posten.

"Den nuværende model er tung og bøvlet, har kommunerne indvendt, og nu forsøger vi at gøre det nemmere. Nu skal kommunen udvælge mindst ét distrikt og ladeprivate konkurrere om opgaven der," siger socialminister Benedikte Kiær (K) til Jyllands-Posten.

Dokumentation

Det skriver regeringen i Vækst og fornyelse gennem øget konkurrence

Konkurrence om etablering og drift af ældreegnede boliger:
Det skal gøres mere attraktivt for private leverandører at opføre ældreegnede boliger og udvikle nye plejekoncepter, som sammentænker bolig og service i helhedsløsninger. Som led heri foreslås det at åbne for markedsbestemt husleje i friplejeboliger uden støtte for dermed at muliggøre opførelse af boliger af særlig høj kvalitet. Derudover gøres det muligt at lade pengene til pleje følge borgeren gennem et servicebevis, når borgeren vælger at flytte ind i en bestemt privat opført ældreegnet bolig. Desuden udvikles en standardmodel for etablering af ældreegnede boliger samt trin‐for‐trin vejledninger.

Øget brug af udbud på hjemmehjælpsområdet gennem distriktsopdeling:
Der skabes bedre rammer for øget brug af udbud på hjemmehjælpsområdet. Det gøres obligatorisk for kommunerne at foretage distriktsopdeling. I mindst ét distrikt vil kommunerne skulle anvende udbud. Den private leverandør, der vinder udbuddet, træder i stedet for kommunen som hovedleverandør og får som udgangspunkt overdraget hele opgaven i distriktet.
For at give borgerne mulighed for at vælge mellem flere leverandører, skal kommunen sikre, at øvrige private leverandører, som ønsker at levere til den af hovedleverandøren fastsatte udbudspris, også har mulighed for dette.
I den øvrige del af kommunen kan borgerne frit vælge mellem den kommunale leverandør og godkendte private leverandører. Kommunen får her mulighed for at afregne private leverandører med udgangspunkt i priserne i udbudsdistriktet og fritages således for den administrative byrde, der er forbundet med årlige prisberegninger. En forudsætning er dog, at distriktsopdelingen foretages, så der er sammenlignelige vilkår mellem distrikterne.
 
Øget incitament for private på dagtilbudsområdet:
Det skal være muligt at trække overskud ud af driften af dagtilbud, der er en del af kommunens forsyning. Det vil give private virksomheder et incitament til at byde ind herpå. I dag er det kun muligt at trække overskud ud af driften af dagtilbud, hvis dagtilbud ikke er en del af kommunes forsyning.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024