Lægens ord får mere magt

SYGE: En vejledningsændring i sygefraværsloven betyder, at kommunen som udgangspunkt skal følge lægens vurdering, når syge ledige afviser aktiveringstilbud pga. dårligt helbred. Oppositionen ser ændringen som en imødekommelse fra ministeren.
Foto: colourbox.com
Torbjørn Næs Bertelsen

Det er naturligvis en selvfølge, at vi ikke skal tvinge syge ud i arbejde eller aktivering, de ikke kan klare. Ved at lave formuleringen i vejledningen om og gøre den mere konkret, så kommunen som udgangspunkt skal følge lægens vurdering, mener jeg, vi har fået klargjort, hvordan disse sager skal behandles.

Jens Vibjerg
Arbejdsmarkedsordfører, Venstre

Sygemeldte ledige, der afviser et aktiveringstilbud med henvisning til, at de er for syge, bliver nu styrket.

I et svar til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), præciserer hun, at den formulering, der vil blive indskrevet i vejledningen til loven om sygefravær, vil blive ændret.

Ændringen betyder, at kommunen i sin helhedsvurdering som udgangspunkt skal følge lægens udtalelse. Hvis kommunen ikke følger lægens udtalelse, skal der være tungtvejende grunde dertil.

SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, er tilfreds med ændringen, som han ser som en tilnærmelse til oppositionen fra beskæftigelsesministeren.

"Jeg synes, det er positivt, at ministeren ændrer i vejledningen, sådan at lægens vurdering nu kommer til at vægte tungere. Vi har længe været betænkelige ved den ordning, der var hidtil, men jeg ser ændringen som en imødekommelse fra ministeren," siger Eigil Andersen.

Dokumentation

Fakta:

Den daværende formulering i vejledningen:

"Hvis kommunen i sin helhedsvurdering ikke følger lægens udtalelse, skal der være tungtvejende grunde hertil. Disse skal fremgå af sagen."

Den præciserede formulering i vejledningen:

"Kommunen skal i sin helhedsvurdering som udgangspunkt følge lægens udtalelse. Hvis kommunen ikke følger lægens udtalelse, skal der være tungtvejende grunde hertil. Disse skal fremgå af sagen."


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024