Debat

”Mere borger, mindre patient” skal også gælde personer med handicap

DEBAT: Regeringens sundhedsudspil ”Mere borger, mindre patient” mangler helt at forholde sig til handicapperspektivet omkring ulighed i sundhed, skriver formand for Danske Handicaporganisationer.
Tilknyttet som universitetspraktikant på portalerne Altinget | Fødevarer og Altinget | Uddannelse. Kandidatstuderende i socialvidenskab og kommunikation på Roskilde Universitet med fokus på journalistik og politisk kommunikation.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stig Landvad
Formand for Danske Handicaorganisationer (DH)

Personer med handicap oplever markant ulighed i sundhed. Norske og svenske undersøgelser viser, at personer med handicap oplever op til 10 gange dårligere sundhed end resten af befolkningen. Flere danske undersøgelser bekræfter, at personer med handicap har ulige adgang til sundhed og til de nødvendige sundhedsydelser, herunder forebyggelse og sundhedsfremme, træning og kræftbehandling.

Nok at tage fat på
Alligevel er handicap ikke nævnt med et eneste ord i regeringens udspil. Der findes ellers rigeligt med problemer og konkrete indsatsområder, som ministeren kunne tage fat på:

• Sundhedspersoner ved forsvindende lidt om handicap og de barrierer, som medfører ulighed for personer med handicap. Handicap skal være obligatorisk stof på sundhedsuddannelserne og i efteruddannelserne. Der er behov for langt mere viden i systemet om, hvad det indebærer at leve med et handicap.

Alligevel er handicap ikke nævnt med et eneste ord i regeringens udspil. Der findes ellers rigeligt med problemer og konkrete indsatsområder, som ministeren kunne tage fat på.

Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer (DH)

• Store dele af sundhedsvæsenet er utilgængeligt for personer med handicap: En undersøgelse lavet for nylig af Region Hovedstaden viste, at det kun er 16 procent af de praktiserende læger, der lever op til kriterierne for tilgængelighed.

• På flere sundhedsområder skaber brugerbetaling markant ulighed, fordi den rammer personer med handicap særligt hårdt. På tandområdet er der således flere grupper, der risikerer økonomisk ruin, fordi de får ødelagt deres tænder af den medicin, de har behov for pga. deres handicap/kroniske sygdom.

• De kommunale forebyggelses- og sundhedsfremmeinitiativer overser ofte behovene blandt personer med handicap. De borgere, der har størst behov for initiativerne, oplever derfor dårligst adgang. Især personer med en intellektuel, psykisk eller kognitiv funktionsnedsættelse er dårligt stillede, fordi de mangler støtte og hjælp til at opsøge og navigere mellem de nødvendige tilbud.

Mangel på viden om handicap
En grundlæggende udfordring i forhold til ovenstående problemstillinger er en generel mangel på viden om - og fokus på - handicap i hele sundhedsvæsenet. På nogle områder er der faktisk stigende dokumentation for sammenhængen mellem ulighed i sundhed og handicap, men den nye viden skal også omsættes til opmærksomhed, fokus og konkrete ændringer i sundhedsvæsenet.

Sundhedsministeren har med sin erklærede kamp imod uligheden en enestående mulighed for at bidrage til at sætte det nødvendige fokus. Nu mangler vi handling bag ordene og handicaporganisationerne vil gerne samarbejde om at kortlægge barriererne og udvikle løsninger. Invitationen er hermed sendt.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024