Mere sikre oplysninger fra Iran

NYHED: Retssikkerheden for iranske asylansøgere ventes forbedret, når der fremover bliver flere kilder til at vurdere ægtheden af asylanternes dokumenter. Vurderingen heraf er ofte afgørende for asylansøgernes troværdighed og dermed muligheden for at få asyl
Erik Holstein

Det viser sig nu, at Udenrigsministeriet i de sidste ti år kun har brugt en enkelt kilde i Iran til at vurdere ægtheden. Det er dybt problematisk

Jørgen Arbo-Bæhr
Udlændingeordfører, Enhedslisten
Vurderingen af iranske asylansøgere vil for fremtiden hvile på et mere sikkert grundlag. Det lovede udenrigsminister Per Stig Møller Folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik efter længere tids skarp kritik.

Ifølge kritikerne har problemet i længere tid været, at iranske aylansøgere har haft svært ved at få politisk asyl, selvom de risikerer forfølgelse ved hjemsendelse til Iran. Senest har sagen om iraneren Alae Ghaedi, der først fik afslag på asyl, sat sindene i kog. Kernen i række af sagerne synes at være tvivl om, hvorvidt de papirer asylansøgerne bruger til at dokumentere deres sag anses for ægte eller ej.

Afgørende for asylsagen
"Det viser sig nu, at Udenrigsministeriet i de sidste ti år kun har brugt en enkelt kilde i Iran til at vurdere ægtheden. Det er dybt problematisk," siger Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr, der havde været i front for at få samrådet.

"Det er meget afgørende i mange sager, om asylansøgernes dokumenter anses for ægte eller falske. Det lægger Flygtningenævnet megen vægt på. Man kan se af nogle konkrete sager, at det er fuldstændig afgørende for sagens udfald. Det var f.eks. tilfældet i Alae Ghaedi-sagen," siger Arbo Bæhr, der var tilfreds med udfaldet af samrådet:
"Ministeren lovede, at man fremover vil bruge mere end én kilde i Iran, og at man i øvrigt vil skærpe kontrollen med, om en kilde fortsat kan anses for pålidelig," siger Arbo-Bæhr.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024