Debat

Psykiatrifonden: Digitaliseringen kan revolutionere psykiatrien, men der vil opstå nye faldgruber

Lad os investere i fremtidens mentale sundhed ved at omfavne digitaliseringens potentiale. Nøglen er at skabe et system, der ikke kun er teknologisk avanceret, men også følsomt over for patienternes individuelle behov. Digital psykiatri må og skal have sit fundament i patientens behov, skriver Marianne Skjold og Torsten Bjørn Jacobsen.

Det er vigtigt at slå koldt vand i blodet midt i begejstringen for digitalisering i psykiatrien. For selvom det kan løse meget, kan det ikke løse alt. Det kræver, at man er i stand til at række ud efter den hjælp, at man helt basalt har adgang til de fornødne digitale hjælpemidler og har den tekniske know-how til rent faktisk at tilgå den digitale psykiatri, skriver Marianne Skjold og Torsten Bjørn Jacobsen.
Det er vigtigt at slå koldt vand i blodet midt i begejstringen for digitalisering i psykiatrien. For selvom det kan løse meget, kan det ikke løse alt. Det kræver, at man er i stand til at række ud efter den hjælp, at man helt basalt har adgang til de fornødne digitale hjælpemidler og har den tekniske know-how til rent faktisk at tilgå den digitale psykiatri, skriver Marianne Skjold og Torsten Bjørn Jacobsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marianne Skjold Larsen
Torsten Bjørn Jacobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På tredje sal bor Kristian. Han lever med skizofreni, og hans liv er alt for ofte præget af et opslugende mørke. Psykoserne får ham til at isolere sig totalt, og de er invaliderende for hans mulighed for at leve det liv, der er helt normalt for os andre. 

Hver mandag klokken 10.00 får han besøg af sin støttekontaktperson, som hjælper med at få de mest basale dele af hverdagen til at hænge sammen. Efter en time er Kristian igen overladt til sig selv, og uanset hvornår næste psykose rammer, går der en hel uge, inden støttekontaktpersonen kommer igen.

Så står valget mellem at gå ud i opgangen, ned på gaden og ind i bussen mod nærmeste psykiatriske hospital – alt sammen med psykosen hængende over hovedet. Eller at isolere sig.

Læs også

Et andet sted i Danmark bor Rikke. Hendes dreng på ti år har autisme og adhd, og de har en times transport til kontrollerne i børne- og ungdomspsykiatrien.

Eller det vil sige, at det plejede de, for Rikke har lige fået at vide, at det sted, de er vant til at køre til, vil blive lukket grundet besparelser. Nu har de to timers transport. Hver vej.

Hun håber ikke, at hendes søn får brug for akut hjælp, for den er næsten uoverskueligt langt væk.

Digital hjælp

Tænk, hvis Kristian og Rikke – og de mange andre danskere, der også har svært ved at søge hjælp på grund af deres eller deres pårørendes psykiske sygdom – kunne få den rette hjælp, lige hvor de har brug for den, og når de har brug for den.

Den digitale psykiatri er indgangen til en ny æra af fleksibilitet med patienten i centrum. Det skaber lighed, og det skaber bedre behandling

Marianne Skjold og Torsten Bjørn Jacobsen
Hhv. direktør og formand, Psykiatrifonden

Det er en af de muligheder, digitale løsninger i psykiatrien åbner for. Den digitale psykiatri er indgangen til en ny æra af fleksibilitet med patienten i centrum. Det skaber lighed, og det skaber bedre behandling. 

Vi står over for en uundgåelig og nødvendig omvæltning af psykiatrien. Hvis vi fremover skal møde det stigende behov for forebyggelse, hjælp og behandling med de ressourcer og den kapacitet, det kræver, er det på tide, at psykiatrien tager et større skridt ind på den digitale vej.

Implementeringen af digital psykiatri kræver en nøje overvejelse af datasikkerhed og teknologisk ulighed. Men disse udfordringer må ikke forhindre os i at forfølge det potentielle gennembrud, som digital psykiatri kan repræsentere.

Samtidig skal vi se på digitalisering som noget, der kan frigive ressourcer til dem, der har behov for mere. Og som noget, der giver værdighed til mennesker som Kristian, Rikke og hendes søn, der fortjener en stærkere og mere tilgængelig psykiatri end den, vi har nu.

81 ugers ventetid er ikke holdbart

I sidste uge kom Danske Regioner med et notat om netop digitalisering på psykiatriområdet, ’Let og hurtig psykisk hjælp’, der følger Psykiatrifondens ønske om en intensivering af den teknologiske og digitale udvikling af psykiatrien. Både for patienternes skyld og af ressourcemæssige årsager. 

Læs også

Digitale muligheder kan være med til at gøre de lange ventelister kortere. Lige nu er der 81 ugers ventetid på at komme til hos en praktiserende psykiater. Det vil altså sige, at bliver du henvist i dag, kan du se frem til at komme til i sommeren 2025. Enhver kan se, at det ikke er holdbart.

Alene angst og depression medfører i dag fire millioner sygedage årligt. Og politiet bruger enorme ressourcer – det vil sige 470.000 timer om året, svarende til 244 fuldtidsbetjente – på opgaver relateret til mennesker med psykisk sygdom. Dette skyldes ofte, at patienterne behandles for ringe, for lidt og for sent.

Også af andre årsager er der god mening i Danske Regioners forslag om at lade digitale løsninger være de praktiserende lægers førstevalg, når det er relevant for den specifikke patient.

Digitalisering kan løse meget – men ikke alt

Digitale løsninger – det kan for eksempel være internetbehandling, videokommunikation, apps, kunstig intelligens og sensorteknologi – er afgørende elementer i en trappetrinsmodel, hvor vi sikrer evidensbaseret tidlig hjælp ved lettere psykiske problemer, og dermed frigør kapacitet og ressourcer til behandling af de sværest syge.

Det udelukker mange, hvis et nyt styresystem på computer eller telefon og en opdateret MitId-app er krav for at kunne modtage psykiatrisk behandling. Der må vi selvsagt ikke havne

Marianne Skjold og Torsten Bjørn Jacobsen
Hhv. direktør og formand, Psykiatrifonden
 

Det vil frigøre knappe og livsnødvendige ressourcer i psykiatrien, der i stedet kan koncentreres om de mennesker, for hvem en digital konsultation ikke er dækkende. 

Dét er vigtigt at holde sig for øje midt i begejstringen for digitalisering i psykiatrien. For selvom det kan løse meget, kan det ikke løse alt. Det kan være en stor hjælp for patienter såvel som personale, og det kan i den grad gøre det nemmere for mange at søge hjælp.

Men det kræver også, at man er i stand til at række ud efter den hjælp, at man helt basalt har adgang til de fornødne digitale hjælpemidler og har den tekniske know-how til rent faktisk at tilgå den digitale psykiatri.

Det udelukker mange, hvis et nyt styresystem på computer eller telefon og en opdateret MitId-app er krav for at kunne modtage psykiatrisk behandling. Der må vi selvsagt ikke havne.

Inddragelse af sundhedspersonale er helt afgørende for, at digital psykiatri kan blive en succes. Deres erfaring og indsigt er nøglen til at skabe et system, der ikke kun er teknologisk avanceret, men også følsomt over for patienternes individuelle behov. Digital psykiatri må og skal have sit fundament i patientens behov. Ikke systemets. 

For fremtiden og for nu

Lad os investere i fremtidens mentale sundhed ved at omfavne digitaliseringens potentiale. Kristian, Rikke og mange andre venter på, at vores sundhedssystem skal tilpasse sig nutidens behov.

Digital psykiatri er ikke blot et ønske om teknologisk fremskridt, det er en nødvendighed for at sikre, at alle danskere har adgang til den mentale sundhedsstøtte, de bør kunne forvente.

Digitaliseringen af psykiatrisk hjælp repræsenterer ikke blot et teknologisk fremskridt, men en revolutionerende mulighed for at løfte en forsømt del af vores sundhedssektor.

Det handler om at skabe en fremtid, hvor patienter ikke behøver at vente på faste tidspunkter, men i stedet kan få den hjælp, de har brug for, når symptomerne opstår. Digital sundhed er en vigtig del af et mere tilgængeligt, effektivt og individuelt tilpasset psykiatrisk behandlingssystem. 

Bedre forebyggelse, præcis og målrettet behandling og bedre data om den enkelte patient kan føre til, at færre får brug for at blive behandlet akut, at færre bliver indlagt med tvang, og måske også at mange patienters sygdomsforløb bliver kortere. En uomtvistelig livsforbedring for det enkelte menneske og en lige så uomtvistelig gevinst for samfundet. Vi håber, at der er vilje til at se sådan på digitalisering. 

For vi kan ikke længere ignorere det uundgåelige paradigmeskift, der står foran os. Digitalisering af psykiatrien er ikke kun fremtiden – det er en vigtig del af løsningen på vores nuværende og presserende behov for at sikre borgerne rettidig og tilstrækkelig behandling i psykiatrien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Skjold Larsen

Direktør, Psykiatrifonden, bestyrelsesmedlem, Unicef Danmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

Torsten Bjørn Jacobsen

Formand, Psykiatrifonden
cand.med. (Københavns Uni. 1991), ph.d. (Københavns Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024