Sådan bliver den socialpolitiske sæson

FOLKETINGSÅR: Førtidspension, psykiatri og fattigdom er nogle af de emner som går igen, når socialordførerne giver deres bud på de socialpolitiske temaer i det nye folketingsår.
Foto: www.ft.dk
Ole Nikolaj Møbjerg ToftMorten Øyen
Det nye folketingsår er skudt i gang. Læs her, hvad partiernes socialordførere vil fokusere på i det kommende folketingsår. 

Ellen Trane Nørby (V)
Hele reformen af førtidspensionen vil fylde meget. Det er et utroligt vigtigt arbejde, der blev lagt ned af finanskrisen. Det haster nu, fordi en reform kan trække mange unge ud af livslang passiv forsørgelse. Reformen af førtidspensionen hænger sammen med flere andre initiativer, som regeringen har på vej. En stor del af de ung,e som kommer på førtidspension, har psykiske problemer, er stofmisbrugere eller begge dele. Regeringen har netop fremlagt en narkobehandlingsplan og i forbindelse med satspuljeforhandlingerne kommer regeringen også med et psykatrioplæg. Det viser, hvordan problemerne og deres løsning hænger sammen.  I forhold til fattigdom vil regeringen komme med et udkast til, hvordan man kan opstille en række fattigdomsindikatorer.

Mette Frederiksen (S)
Der er en stribe ting, der kommer til at fylde. Der er selvfølgelig hele problematikken omkring krisen og nulvækst i kommunerne. For det kommer til at betyde besparelser i kommunerne, og det har altid stor betydning for de sociale grupper. Det kommer til at spille en rolle i forhold til anbringelser, special tilbud og nomeringer - og det kommer altid til at ramme socialt skævt. Det vil have højprioritet. Dertil har vi stor fokus på udsatte grupper. Vi mangler for eksempel stadig et fixerum på Nørrebro, der er for lidt fokus på kvindehandel og så er den aktuelle indsats for prostituerede for tynd. Fattigdom er også højt på dagsordenen. Fattigdommen stiger stadig i Danmark, og vi vil presse på for, at regeringen får afskaffet de laveste ydelser som starthjælp. Sidst kommer spørgsmålet om at løse ghetto-problematikken til at fylde meget for os. 

Özlem Cekic (SF)
Fattigdomsdebatten kommer til at fylde rigtig meget. Den debat er værd at kæmpe lidt ekstra for her i fattigdomsåret, der snart udløber. Regeringen har kun lavet en pjece, så det vil vi gerne sætte mere fokus på. Det bliver også en stor ting at forebygge, at unge ender på førtidspension. Vi vil rigtig gerne have nogle gode udviklingsforløb, hvor folk får en reel behandling for at komme sig og kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet. Det tredje store emne for os i SF bliver at undersøge, hvordan man kommer socialt bedrageri til livs.  

Line Barfod, (EL)
Vi vil først og fremmest arbejde på at afskaffe fattigdommen. Vi ser jo alvorlige følgevirkninger af regeringens politik hos samfundets udsatte. De belastede boligområder er kommet på dagsorden, men regeringen vil jo bare køre nogle bulldozere igennem de udsatte boligområder, hvilket ikke løser problemerne. Året vil også gå med at få sikret retssikkerheden på socialområdet. Sagt halvt i sjovt og halvt i alvor, så er der jo sjældent sagsforløb på det sociale område, hvor alle regler er overholdt. Vi vil derfor presse på for en retssikkerhedskommission. Hvis man sammenligner med skatteområder, der er der jo mulighed for betalt hjælp af advokater og revisorer i klagesager.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024