Satspuljeforhandlinger afsluttes torsdag

NYHED: Satspuljepartierne kan med al sandsynlighed præsentere en færdig aftale på socialområdet, når dagen i dag er omme.
Velfærdsministeren har blandt andet præsenteret forhandlingspartierne for en hjemløsestrategi, der skal sikre alternative boliger til de hjemløse.
Velfærdsministeren har blandt andet præsenteret forhandlingspartierne for en hjemløsestrategi, der skal sikre alternative boliger til de hjemløse.Foto: colourbox.com
Kristine Bertelsen

I dag mødes forligspartierne til forhandlinger om satspuljemidlerne. Og sandsynligheden for, at dagen slutter med en færdig aftale for socialområdet, er ifølge parterne stor.

Velfærdsministeriet og partierne holder alle kortene tæt ind til kroppen, mens forhandlingerne er i gang. Men det forlyder, at det oplæg, velfærdsminister Karen Jespersen (V) præsenterede parterne for i tirsdags, er blevet modtaget positivt.

Hjemløse kan se frem til boliger
Et af velfærdsministerens udspil er en hjemløsestrategi, der blandt andet skal skaffe flere boliger, der imødekommer de hjemløses behov. Strategien blev første gang præsenteret i august 2007 under den tidligere socialminister Eva Kjer Hansen (V). SF's socialordfører Anne Baastrup mener, at den fremlagte strategi virker meget velovervejet, men at den vil tage tid at få gennemført.

Dokumentation

Hjemløsestrategien, som den blev fremlagt af Socialministeriet i august 2007 

Hjemløsestrategien har følgende målsætninger:

1. Ufrivilligt hjemløse bør ikke være nødsaget til at overnatte på gaden
Indsatsen skal styrke det opsøgende og opsporende arbejde med henblik på at give gruppen af "gadesovere" andre muligheder end at sove på gaden. Derudover skal man sikre et bedre flow igennem forsorgshjemmene, så "gadesoverne" kan få en plads, hvis de ønsker det. Endelig skal man etablere rummelige og fleksible botilbud, der i højere grad imødekommer gruppens behov såsom f.eks. de skæve huse.

2. Ophold på forsorgshjem eller herberg bør ikke vare mere end 3-4 måneder for personer, der er parate til at flytte i en bolig med den fornødne støtte
For at sikre en hurtigere udslusning fra forsorgshjemmene skal det socialpædagogiske arbejde styrkes samtidig med, at man øger mulighederne for at komme videre til skæve boliger, udslusningsboliger, midlertidige kommunale botilbud og bofællesskaber. En begrænsning af opholdstiden på forsorgshjem vil desuden bidrage til, at der bliver bedre plads til at gøre en ekstra socialpædagogisk indsats for at række ud til "gadesoverne".

3. Unge bør som udgangspunkt ikke opholde sig på et forsorgshjem, men tilbydes andre løsninger efter serviceloven eller almenboligloven
Unge mennesker bør ikke være henvist til en plads på et forsorgshjem eller herberg, hvor de risikerer at blive fanget i en længerevarende marginaliserings- og udstødelsesproces. I stedet for forsorgshjem har kommunen bl.a. mulighed for at henvise de unge til en ungdomsbolig til unge med særlige behov.

4. Løsladelse fra fængsel og udskrivning fra sygehus eller behandlingstilbud, bør forudsætte, at der er en løsning på boligsituationen.
SFI-undersøgelsen viser, at 8 pct. af de hjemløse kommer fra fængsler eller er udskrevet fra hospitaler eller behandlingstilbud, uden at der er en boligløsning. Man kan begrænse risikoen for hjemløshed ved at sætte fokus på disse livsovergange, og at der sikre en bedre koordinering mellem de involverede myndigheder omkring handleplaner mm.

Kilde: Velfærdsministeriet


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024