Kommentar af 
Ask Svejstrup

Trods gode takter i åbningstalen udhuler regeringen retssikkerheden for hjemløse borgere

I sin tale til Folketingets åbning understreger Mette Frederiksen (S) vigtigheden af hjemløses rettigheder. Men hendes egen regerings politik undergraver netop samme, skriver Ask Svejstrup.

Mette Frederiksen foreslår, at ret må gå før pligt for hjemløse og andre udsatte, der kæmper med andre alvorlige problemer end ledighed. Desværre er regeringen gået den stik modsatte vej, skriver Ask Svejstrup.
Mette Frederiksen foreslår, at ret må gå før pligt for hjemløse og andre udsatte, der kæmper med andre alvorlige problemer end ledighed. Desværre er regeringen gået den stik modsatte vej, skriver Ask Svejstrup.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Ask Svejstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale til Folketinget 1. oktober 2024 satte et sjældent fokus på det sociale område. Lad os starte, hvor hun sluttede:

"Der er nok ikke et enkelt politikområde, der fortæller mere om et samfund og dets borgere end den førte socialpolitik. Hvordan vi møder andre mennesker, er et spejl på, hvem vi er."

Pakket ind som regelforenkling, udhuler regeringen retssikkerheden for hjemløse og andre udsatte borgere.

Ask Svejstrup
Sekretariatsleder, Sand (De Hjemløses Landsorganisation)

Jeg er glad for, at hun tidligere i talen udtalte, at regeringen vil tillade sig at tænke nyt, for de tanker og handlinger man har udvist indtil nu, skal der gøres op med, hvis spejlbilledet fra ovennævnte citat ikke skal krakelere fuldstændigt.

Mette Frederiksen foreslog i talen, at ret må gå før pligt for hjemløse og andre udsatte, der kæmper med andre alvorlige problemer end ledighed, og hvor vi med fordel kunne stille færre krav og fjerne flere sanktioner.

Desværre er regeringen gået den stik modsatte vej i flere af de forslag, de selv er kommet med. Pakket ind som regelforenkling og frisættelse af kommunerne, udhuler de retssikkerheden for hjemløse og andre udsatte borgere.

Det kniber stadig med retssikkerheden

Regeringen har eksempelvis foreslået, at kommunerne ikke længere skal redegøre for, hvorfor de har tårnhøje omgørelsesprocenter, og de heller ikke skal lave en plan for, hvordan de vil få dem nedbragt.

Denne lovgivning havde ellers til formål at understøtte kommunerne i at overholde lovgivningen og sikre retssikkerheden på det sociale område.

Hvis man overlader det til kommunerne selv at sikre retssikkerheden, ved vi godt, hvad der sker: For få år siden satte Københavns Kommune systematisk hjemløse på integrationsydelse i stedet for kontanthjælp.

Kun da Ombudsmanden slog i bordet, ophørte denne praksis, og flere hundrede borgere fik deres retsmæssige kontanthjælp.

Læs også

I dag har Københavns Kommune 189 borgere på venteliste til et botilbud på et område, hvor det er ulovligt at lave ventelister. Men der har været ventelister i årevis.

Københavns Kommune har, ligesom flere andre kommuner, heller ikke nok herbergpladser til hjemløse. Selvom de også her har en forsyningsforpligtelse, afvises hjemløse dagligt og må søge ud af byen for at få tag over hovedet.

Og for at slutte af med endnu en københavnerhistorie, så er det også Københavns Kommune, der ikke længere vil boligindstille egne borgere til en almen bolig, hvis de opholder sig på et herberg udenfor København. Hvor der jo ikke er nogen pladser.

Rækken af kommunale lovbrud på det sociale område er således gruopvækkende.

Men ikke nok med at regeringen nu vil lade det være mere op til kommunerne at varetage den retssikkerhed på socialområdet, som de helt tydeligt misrøgter, man vil også fjerne muligheden for, at hjemløse, der bortvises fra herberger, kan klage over bortvisningen.

Igen er det pakket ind som et regelforenklingsforslag. Reelt gør man op med et retsstatsligt princip om, at man kan klage over afgørelser, der er af meget indgribende karakter, og som på ethvert andet forvaltningsområde kan klages over. Husk på, at herbergerne er den sidste redningskrans for hjemløse.

Smilet stivner lidt i spejlet

I stedet for at pynte sig med lånte fjer, bør regeringen se egne forslag igennem. Herfra kan de så begynde at finde på nye tiltag, der kan lette vejen fra hjemløshed til egen bolig og til en værdig tilværelse.

Og der er nok at tage fat på. Mette Frederiksen refererer i talen selv til et syn på fattige, som vi i dag har gjort op med. Vi kigger også tilbage og minder om, at før i tiden gik socialdemokraterne forrest i at bygge boliger til arbejderklassen.

Indtil nu har staten vendt det blinde øje til de mange lovbrud og undladelser, vi ser på det sociale område.

Ask Svejstrup
Sekretariatsleder, Sand (De Hjemløses Landsorganisation)

I dag er arbejderklassen afløst af en underklasse, som ingen vil tage ansvar for at huse. I dag lider den højt besungne hjemløsereform, hvor hjemløse skulle flyttes fra herberget til egen bolig, under manglen på betalbare boliger.

Dem forsvinder der cirka 4.000 af om året, men der er ikke taget nogle brugbare initiativer for at erstatte bare nogle af dem endsige sikre, at der bygges flere.

Forebyggelse af sociale problemer handler i høj grad om at give folk boliger, de har råd til at have et værdigt liv i.

Hvis ikke åbningstalen skal ses som endnu en skåltale, bør Mette Frederiksen se sig selv i spejlet og spørge, om hun er sikker på, at "fattiglemmer ikke længere opfattes som nogen, der lægger samfundet til last".

For indtil nu har staten vendt det blinde øje til de mange lovbrud og undladelser, vi ser på det sociale område.

Den sociale lovgivning er langt hen ad vejen god nok. Den følges bare ikke.

Om forfatteren

Ask Svejstrup (f. 1972) har været sekretariatsleder for Sand - De Hjemløses Landsorganisation siden 2002.

Han blander sig løbende i det socialpolitiske debat som fast skribent på Altinget Social.

Svejstrup er uddannet cand.scient.soc.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Svejstrup

Sekretariatsleder, Sand (De hjemløses Landsorgnisation)
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024